Cum putem combate durerile menstruale?
In primul rand, dieta care este foarte importanta pentru femei, desi majoritatea dintre acestea isi perturba echilibrul nutritional prin diverse cure de slabire sau alte regimuri alimentare deloc sanatoase. In timpul menstruatiei acestea pierd sange din intreaga circulatie, fiind fals acel zvon ca s-ar pierde “sange rau”. Nu, este sange pur si simplu, care s-ar pierde intr-o rana de exemplu. Astfel ca odata cu acesta se pierd si elemente precum: calciu, globule rosii (care contin fier si conduc oxigenul la tesuturi, deci scade oxigenarea si femeia anemiaza atat prin pierderea de fier, cat si de oxigen), globule albe (care au rol in imunitate, de aceea femeia la menstratie este mai sensibila in fata infectiilor), nutrienti (deci va trebui sa manance mai mult), minerale, vitamine. Pierderile nu sunt foarte mari daca femeia are sangerari putine si dureaza 3-4 zile, dar sunt femei care au sangerari menstruale mai abundente si dureaza chiar si 6 zile.
Asadar, inainte de sangerarile menstruale, cu aproximativ o saptamana, femeia trebuie deja sa manance sanatos, alimente cu multe vitamine si minerale – fructe si legume – alimente care contin mult calciu si vitamina D (lactate), proteine (carne de pui sau peste, oua preparate cu galbenus moale), sa bea doi litri de lichide pe zi (hormonii produc transpiratie ce duce la deshidratare, iar pierderea de sange din timpul menstruatiei scade volumul sanguin). Poate lua vitamine daca prin alimentatia zilnica nu poate implini toate cerintele nutritionale ale organismului.
Odihna este de asemenea importanta, ciclul menstrual fiind un stres fiziologic pentru organism atat prin pierderile care au loc in aceasta perioada, cat si prin durere sau fluctuatiile hormonale. Se recomanda sa dormiti macar in aceste zile 8 ore pe noapte.
Sportul.
Organismul are nevoie de oxigenare si totodata de un depozit sanguin mai mare astfel incat sa nu intre in deficit la menstruatie. Depozitele sanguine se acumuleaza in splina si ficat si de aici sunt “stoarse” prin contractia capsulelor acestor organe atunci cand organismul are nevoie de mai mult sange decat in stare de repaus (daca aceasta contractie a capsulelor splinei si ficatului este brusca, spastica, asa cum se intampla la persoanele neantrenate care incep cu extercitii fizice solicitante, se poate simti o durere puternica, acuta, care taie respiratia, in abdomen, fie in partea stanga – splina – fie in partea dreapta – ficatul). Aceste depozite sanguine sunt folosite atunci cand o persoana face sport pentru ca in timp de repaus capilarele musculare sunt inchise, insa atunci cand muschii sunt solicitati aceste capilare se deschid si nevoia de sange necesara organismului creste considerabil. Asadar, pentru a creste depozitele sanguine este nevoie sa aveti un program sportiv macar in cateva zile pe saptamana. Nu uitati ca sportul are si alte beneficii asupra sanatatii dar si asupra siluetei.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri