Comunicat de presa
Potrivit statisticilor, 8 din 10 persoane suferă la un moment dat de boala hemoroidală. Hemoroizii fac parte din viața noastră și, cu toate acestea, oamenii încă știu foarte puține lucruri despre ei. Rușinea exagerată, teama și lipsa cunoștințelor îi determină pe mulți să sufere în tăcere, ani în șir.
Hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele, dar situate la nivelul canalului anal. Se formează din cauza scăderii rezistenței peretelui venos și pierderii fermității țesutului din zona respectivă. Moștenirea genetică își spune și ea cuvântul, făcând ca lucrurile să evolueze mai timpuriu, mai rapid sau mai lent. Apoi, stilul de viață contează enorm. Sedentarismul, statul ore în șir pe scaune incomode la birou, alimentația nesănătoasă, săracă în fibre și bogată în proteine, constipația, obezitatea, consumul de alcool, toate acestea declanșează boala hemoroidală chiar de la vârstă tânără.
Simptomele sunt neplăcute: durere și disconfort în timpul defecării, senzație de mâncărime, de arsură locală, sângerări și inflamații. Factorii care cauzează boala produc și complicațiile. Hemoroizii ajung să crească în dimensiuni, pot apărea suprainfecții locale, ori așa-numitele tromboze sau cheaguri de sânge.
Dr. Dan Andronesi (foto), medic primar chirurgie generală în cadrul OK Medical, vine cu sfaturi concrete pentru a evita riscurile și complicațiile, în cazul unui diagnostic de hemoroizi.
Permis și recomandat
- Consumul de fibre. „Tubul digestiv și, în special colonuml știu să reacționeze în prezența fibrelor alimentare, ele ne păstrează nouă o peristatică normală. Spre exemplu, tărâțele de psyllium au proprietatea de a-și mări volumul în intestin, devenind un compus vâscos care măreşte dimensiunea şi umiditatea scaunelor”, explică dr. Dan Andronesi. Surse bune de fibre sunt semințele de in, de chia, cerealele integrale, leguminoasele, verdeţurile, fructele şi legumele proaspete.
- Hidratarea. Prezența lichidelor în stomac și intestine fluidifică materia fecală și o face mai ușor de eliminat, prevenind, astfel, constipația. E bine să bem multă apă plată, ceaiuri neîndulcite, supe, ciorbe, inclusiv iaurt, chefir.
- Mișcarea. Înotul, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor sau exercițiile aerobice stimulează contracțiile intestinale, măresc motilitatea tractului digestiv și facilitează trecerea alimentelor prin colon. Dar nici cu sportul nu trebuie exagerat. „Ar trebui să facem sport, dar totul cu măsură. Exercițiile solicitante care cresc presiunea abdominală pe perioade lungi modifică presiunea în venele de tip terminal. Peretele intern al venei se supără și produce substanțe care duc la coagularea sângelui în interior, așa apărând cheagurile de sânge sau trombozele”, avertizează expertul OK Medical.
- Igiena corespunzătoare. „Pentru a preveni infecțiile, e recomandat ca după scaun să folosim puțin sau deloc hârtia igienică, pentru a nu traumatiza și mai mult zona, apoi să ne spălăm cu apă și săpun, dacă ne permit condițiile. De aceea tot mai multe toalete au bideu”, adaugă specialistul celei mai moderne clinici de diagnostic și tratament pentru hemoroizi.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri