22 Iulie 2019 publicat în Sanatate 13 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Sedentarismul, statul ore în șir pe scaune incomode la birou, alimentația nesănătoasă, săracă în fibre și bogată în proteine, constipația, obezitatea, consumul de alcool, toate acestea declanșează boala hemoroidală chiar de la vârstă tânără.

De evitat

- Statul prelungit pe scaun. „Este cazul șoferilor, taximetriștilor, corporatiștilor, persoanelor care au muncă de birou. Statul mult în fund face ca sângele să băltească în zonele joase și favorizează apariția și agravarea hemoroizilor. Recomand pauzele din oră în oră, în care să ne ridicăm și să facem câțiva pași, să ne mișcăm”, precizează expertul OK Medical.

- Consumul de alcool în cantitate mare. „Alcoolul produce vasodilatație atât pe vasele de sânge, cât și pe venele hemoroidale. Mulți pacienți relatează că după o perioadă de excese la acest capitol, au apărut modificări la nivelul anusului cu mărirea în volum a hemoroizilor și complicații”, mai spune Dr. Andronesi.

- Constipația. Hemoroizii și constipația sunt cea mai nefericită combinație posibilă. Scaunele tari zgârie mucoasa și venele hemoroidale, apar complicații, fisuri anale, dureri, tromboze, sângerări, chiar prolaps rectal. Eforturile de eliminare a scaunului pun și ele presiune pe vasele de sânge de la nivelul anusului, care se inflamează.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce boli ascunde lipsa de fier - simptome și impact asupra sănătății Aplicarea corectă a cremei pentru hemoroizi: sfaturi și recomandări Ce sunt fibrele și care este rolul lor într-o alimentație echilibrată

- Diareea. Teama de constipație nu trebuie să ne împingă în extrema cealaltă și să apelăm la laxative care dau diaree. Nici aceasta nu e de dorit când există hemoroizi. ”Scaunul se reglează printr-un regim alimentar corect, fără laxative. Acestea din urmă irită mucoasa colonului, se observă asta la colonoscopie. Iar perioadele lungi de diaree produc niște modificări, pentru că scaunul este mai acid și afectează vascularizația”, explică medicul.

- Alimentația bazată pe proteine. „Dietele moderne, de pildă dieta Dukan, care nu au incluse fibre alimentare, legume și fructe, predispun la constipație”.

- Mâncărurile picante și fast-food-ul. Dr. Dan Andronesi explică: „Alimentele care ne pișcă pe limbă conțin niște esteri care, odată cu scaunul, ajung în zona anală unde produc modificări pe vascularizație. Mucoasa se înroșește, se produce un eritem, se mai subțiază peretele venos, ceea ce accentuează hemoroizii. Apoi fast-food-ul e o mâncare nesănătoasă, picantă, care conține puțini nutrienți, doar preparate grase, bogate în calorii, cu acțiune negativă pe tubul digestiv”.

- Statul mult timp pe vasul de toaletă. „Eu le spun pacienților mei că toaleta nu este bibliotecă. Statul cu telefonul în mână, pe Facebook, te face să uiți pentru ce ești acolo. O defecație prelungită traumatizează anusul”, atrage atenția dr. Dan Andronesi.

Foto homepage: By bitt24  /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri