Conform statisticilor, hernia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care impune intervenție chirurgicală: conform publicației medicale “Lancet”, peste 18 milioane de oameni fac anual diverse tipuri de hernii. Acestea afectează aproximativ 27 la sută dintre bărbați și 3 la sută dintre femei și pot fi de mai multe tipuri: inghinale, ombilicale, epigastrice, femurale sau incizionale. Cele mai frecvente hernii sunt cele inghinale, care presupun ieșirea unui organ din cavitatea abdominală, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinală.
“Herniile inghinale sunt mai frecvente la bărbați, pentru că ei au testicule care coboară din cavitatea abdominală printr-un orificiu din peretele abdominal. Herniile femurale sunt mai frecvente la femei. La persoanele cu obezitate, sunt mai frecvente și mai dificile pentru că presiunea abdominală e mai mare tocmai prin excesul ponderal din abdomen. La sportivi, sunt, de asemenea, mai frecvente pentru că fac efort fizic în care contractă musculatura abdominală. Există și la gravide hernii. Deci toate lucrurile care cresc presiunea abdominală predispun la apariția herniilor”, spune medicul primar chirurg Ștefan Tucă (foto), cel care operează frecvent pacienți cu hernie.Herniile pot apărea și la persoane care fac efort fizic la serviciu, dar și în cazul celor cu un țesut conjuctiv mai slab. Acest tip de țesut predispune la hernii, hemoroizi și varice. În plus, herniile incizionale (eventrațiile) pot apărea și după o intervenție din sfera colonului, care a impus o incizie mare. În orice situație, vizita cât mai devreme la medic înseamnă o rezolvare rapidă, cu riscuri mici.
“În principiu, herniile nu au o rezolvare de la sine, ele vor crește tot timpul în dimensiuni, vor deveni din ce în ce mai voluminoase, din ce în ce o mai mare parte din conținutul abdomenului va avea tendința să iasă în afara peretelui abdominal și, având în vedere că această ieșire se face printr-un orificiu relativ strâmt, ele se vor încarcera, adică vor realiza niște aderențe între sacul de hernie și organul herniat, iar de la încarcerare până la strangulare este foarte puțin”, explică doctorul Ștefan Tucă.
Strangularea unei hernii se poate complica inclusiv cu ocluzie intestinala, care reprezintă o urgență medicală ce amenință viața pacienților. De aceea, sfatul medicilor pentru cei care constată primele semne ale unei hernii este să se adreseze cât mai repede specialistului în chirurgie generală.
“Dacă pacienții vin mai târziu, acest lucru îngreunează tratamentul, pentru că herniile sunt mai mari. Practic, ar trebui să vină când au primele semne, când constată apariția unei umflături la nivelul peretelui abdominal, în regiunea inghinală, ombilicală, epigastrică, femurală. Medicul realizează un examen clinic, se fac niște manevre prin care bolnavul își crește presiunea abdominală tușind sau contractând peretele abdominal, în așa fel încât hernia iese mai ușor în afară. Eventual, se poate face o ecografie de părți moi care să confirme existența acestei hernii, după care ar trebui să se realizeze operația. E mai facil și pentru pacient ca recuperare, și pentru chirurg ca procedură dacă operația se face mai devreme”, adaugă chirurgul Ștefan Tucă.
La ora actuală, herniile se rezolvă cu succes datorită intervențiilor chirurgicale laparoscopice. Acestea au multe avantaje pentru pacienți față de chirurgia clasică.
“Intervențiile laparoscopice presupun realizarea a ceea ce se numește pneumoperitoneu, adică realizarea în cavitatea abdominală a pacientului a unei camere de lucru, prin insuflarea de dioxid de carbon, după care se realizează o disecție laborioasă, în așa fel încât conținutul herniei să fie readus în cavitatea abdominală. Apoi, se disecă toate aderențele pe care aceste organe le-au făcut de-a lungul timpului cu sacul, se rezecă sacul de hernie, se închide orificiul de hernie, se coase pur și simplu pe cale laparoscopică, și se montează obligatoriu o plasă, pentru că riscul de recidivă fără plasă e foarte ridicat, de 50%. Deci majoritatea procedeelor de reparare a herniilor presupun folosirea unei plase”, descrie intervenția medicul Ștefan Tucă, chirurg care a realizat multe intervenții de succes pentru hernie.
Citește continuarea pe pagina urmatoare >>
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară