IN ACEST ARTICOL:
www.sansalaviata.ro ofera parintilor si celor interesati informatii detaliate despre malformatiile cardiace la copii, despre posibilitatile de corectare ale acestora, precum si date privind desfasurarea campaniei

Ce sunt malformatiile cardiace congenitale sau bolile cardiace congenitale?

Congenital inseamna “din nastere” (existent la nastere). Termenii frecvent folositi sunt: defecte cardiace congenitale, boli cardiace congenitale, malformatii cardiace congenitale sau boli cardiovasculare congenitale. Cuvantul “defect” (sau varianta sa stiintifica - malformatie) este mai corect decat cel de “boala”. Un defect cardiovascular congenital apare atunci cand inima sau vasele mari din apropierea acesteia nu se dezvolta normal (sunt formate incorect, malformate) inainte de nastere (in viata intrauterina).

Ce cauzeaza malformatiile cardiace congenitale?


Malformatiile cardiace congenitale sunt prezente la circa 0.8-1% dintre nou nascutii vii si reprezinta malformatiile congenitale cel mai des intalnite la nou nascuti. In Romania, in lipsa unei statistici exacte, nu se cunoaste numarul exact de copii nascuti anual cu malformatii cardiace congenitale, insa numarul lor se estimeaza a fi in jur de 1000-1200/an. in majoritatea cazurilor nu se cunoaste motivul pentru care acestea apar. Uneori poate fi vorba de infectii in cursul sarcinii (cea mai des implicata fiind rubeola, aceasta putand interfera in dezvoltarea normala a inimii fatului sau in dezvoltarea normala a altor organe). si alte virusuri pot fi implicate in producerea malformatiilor cardiace congenitale, iar uneori ereditatea joaca si ea un rol important.

Compania Procter&Gamble lanseaza a doua editie a campaniei „Sansa la viata, sansa la noi amintiri”. Editia din acest an isi propune sa continue demersurile intreprinse anul trecut pentru salvarea vietii copiilor cu malformatii cardiace, prin sprijinirea infiintarii unei sectii de cardio-chirurgie pediatrica la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucuresti, prin intermediul unui parteneriat tripartit intre Procter&Gamble, Spitalul “M. S. Curie” si Ministerul Sanatatii. Sectia va avea o capacitate de a opera 200 de copii anual.

Despre campania “Sansa la viata, sansa la noi amintiri”

Campania “Sansa la viata, sansa la noi amintiri” se va derula in perioada 2 septembrie – 30 noiembrie 2009 si are ca obiectiv, pe langa contributia la dotarea clinicii de la Spitalul “Marie Curie”, si informarea parintilor, a medicilor de familie si a specialistilor, pentru depistarea precoce a malformatiilor cardiace congenitale, in vederea diagnosticarii timpurii si initierii tratamentului adecvat. Site-ul www.sansalaviata.ro vine in sprijinul parintilor cu informatii despre malformatiile cardiace la copii si modalitatile prin care pot fi corectate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri