IN ACEST ARTICOL:
Un rol important în tratarea cu succes a cancerelor la ora actuală îl reprezintă evaluarea cazurilor în comisiile oncologice.

Comunicat de presa

Cancerul este considerat una dintre cele mai periculoase boli ale acestui secol: cu un număr de pacienți în creștere - peste 18 milioane la nivel global, în 2018, și cu peste 9 milioane de decese, vorbim despre a doua mare cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare. În condițiile creșterii speranței de viață, apar tot mai multe cazuri de cancer, iar la ora actuală, există peste 100 de tipuri. Complexitatea este dată de localizare, de stadiu, dar și de capacitatea fiecărui organism de a lupta cu boala.

Cancerul se tratează cu succes dacă este depistat în stadiu incipient, însă medicina a făcut mari progrese și în privința stadiilor mai avansate - chimioterapia, radioterapia, chirurgia, dar și terapiile targetate și imunoterapia prelungind uneori spectaculos speranța de viață a pacienților. Un rol important în tratarea cu succes a cancerelor la ora actuală îl reprezintă evaluarea cazurilor în comisiile oncologice.

”Comisiile reprezintă o maximizare a şanselor bolnavului pentru un diagnostic şi un tratament cât mai adaptat situaţiei lui. Noţiunea de medic curant rămâne. Răspunderea în medicină e individuală: niciodată nu vor răspunde un comitet sau o comisie, ci doctorul curant, cum e și normal. Când un pacient ajunge la spital, el este consultat de un medic. Iar acel medic are dreptul şi obligaţia de a recurge la expertiza colegilor imagişti, specialişti de organ, specialiști în analize de laborator pentru diagnostic şi o stadializare, astfel încât să poată fi făcută o indicaţie terapeutică în cunoştinţă de cauză. În mod evident, expertiza fiecărui medic adaugă valoare la decizia de diagnostic şi tratament. În plus, e stipulat în lege că procedurile care sunt decontate de CAS pe programele de sănătate, în special cea de radioterapie, dar şi de oncologie medicală, trebuie să treacă printr-un comitet de indicaţie terapeutică”, afirmă Conf. Dr. Valentin Cernea, specialist român în radioterapie (foto), director medical al Spitalului Onco Card din Brașov.

Descriind experiența sa din cadrul comisiei oncologice, Conf. Dr. Valentin Cernea spune că aceasta se întrunește săptămânal pentru a analiza toate cazurile. Acestea sunt prezentate echipei din care fac parte medici din diverse specialități precum gastroenterologie, ginecologie, hematologie, urologie, oncologie, chirurgie, radioterapie, specialiști în imagistică, în medicină de laborator, anatomopatologie, medici care au un cuvânt de spus în evaluarea și tratarea cazurilor de cancer.

În funcție de localizare, stadiu și tip de cancer, doctorii analizează cazul, se consultă în privința diagnosticului și tratamentului și fac cele mai bune recomandări în privința abordării fiecărui caz în parte. Medicul explică riscurile care apar dacă un caz de cancer nu este evaluat de către o comisie.

“Există riscul e de a fi tratat sectorial și, implicit, cu șanse mai mici de succes. Eu cred că cel mai mare progres din medicina oncologică este înțelegerea nevoii de multidisciplinaritate în abordarea acestor bolnavi. Deci dacă auziți că „eu sunt doctorul tău vindecător” sau „eu știu cel mai bine ce să-ți fac”, feriți-vă! Căutați oamenii dispuși să se uite pe publicațiile medicale de pe internet, dispuși să deschidă o carte, dispuși să spună „trebuie să mă gândesc până mâine la ce e mai bine pentru dumneavoastră”. Să vă feriți de oamenii care au păreri foarte precise. Căutați-i pe cei dispuși să accepte noul, să accepte opinii care pot fi divergente, dar care, prin discuții și prin argumente bazate pe cunoștințe solide, pot fi aduse la un numitor comun. Ultima și cea mai importantă menire a acestor comisii este de a asigura calitatea și siguranța tratamentelor și a manoperelor de diagnostic”, remarcă medicul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri