Cazurile discutate în comisia oncologică devin parte importantă dintr-o bază de date care poate fi reper ulterior și pentru alți pacienți. În plus, comisia devine parte integrantă din monitorizarea cazurilor de cancer pe termen lung. Specialiștii încurajează de asemenea a doua opinie medicală, chiar și după evaluarea în comisia oncologică.
“E libertatea pacientului de a solicita o a doua opinie medicală. Aș vrea să se înțeleagă un lucru: medicina bazată pe eminență nu mai funcționează. Funcționează medicina bazată pe evidență. Părerile “celebrităților” pot fi utile în măsura în care ele sunt dispuse să dezbată și să argumenteze. Ne interesează evidențele care sunt publicate în ghiduri: există multă literatură de unde poți să citești ce trebuie să faci bolnavului tău. Totul e să deschizi și să citești. Cărțile valoroase după care noi ne-am instruit sunt scrise din practică, niciun om de bun simț nu scrie despre ce n-a făcut. Prima dată a apărut practica și după aceea, au apărut cărțile. Numai că nu putem aștepta până când fiecare dintre noi dobândește cea mai mare experiență în toate cancerele și toate situațiile, ar fi nevoie de foarte mult timp. De aceea, trebuie să ne adunăm mai mulți oameni dispuși a discuta în serviciul pacientului. Aceasta e filosofia oricărui comitet multidisciplinar”, completează doctorul Cernea.
Conf. Dr. Valentin Cernea spune că în România, într-o anumită măsură, comisiile oncologice funcționau și în urmă cu mai mult de 40 de ani – domnia sa a văzut primul astfel de comitet la Institutul Oncologic din Cluj în 1974. Medicii se consultau în privința cazurilor, însă evoluțiile spectaculoase din medicină, multitudinea tratamentelor și rata accelerată a noutăților fac astăzi obligatorie evaluarea cancerelor în comisiile oncologice. Important pentru pacienți este și să găsească în aceeași instituție toate serviciile și departamentele destinate tratării cancerului.
Foto homepage: By ranjith ravindran /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice