Cazul ochilor sensibili
Un alt motiv pentru care purtătorii de ochelari mețin distanța de lentile de contact este sindromul ochiului uscat. Spre deosebire de ochelari, lentilele de contact pot împiedica oxigenul sa ajungă la ochi.
“Cei care aplică pentru prima oară lentilele de contact trebuie să se asigure că respectă durata recomandată și poartă cu ei un flacon de soluție salină pentru a-și umezi suprafața oculară în cazul în care experimentează ceea ce este numit sindromul ochiului uscat. Dacă senzația de neplăcere continuă, cel mai bine este să revină în cabinetul doctorului oftalmolog pentru a găsi lentilele potrivite pentru ochii lor.”, recomanda doctorul Ciucă.
În urma dezvoltării noilor tehnologii, unul dintre cele mai vândute tipuri de lentile de contact sunt cele din silicon-hidrogel. Acest tip de lentile de contact lasă de cinci ori mai mult oxigen să treacă prin ele comparativ cu cele din polimetilmetacrilat.
Astfel, acestea combat apariția ochilor uscați și pot fi o opțiune excelentă pentru cei care vor să se asigure că ochii respiră corespunzător.
Indiferent de reținerea pe care o are, viitorul purtător de lentile trebuie să consulte sfatul medicului oftalmolog și să învețe exact care este rutina corectă care îl va feri de posibilele situațiile neplăcute.
Există beneficii?
Alegerea lentilelor de contact diferă între utilizatori: unii sunt implicați în activități sportive și nu vor să aibă grija ochelarilor sau curățarea continuă a acestora, alții sunt preocupați să aibă vederea periferică și să nu întâmpine obstacole atunci când conduc, dar cei mai mulți vor să renunțe la ochelari pentru factorul estetic, acest motiv fiind cel mai întâlnit în cazul celor care optează pentru lentile. În timp ce, desigur, prezintă și câteva riscuri, o mulțime de oameni se descurcă favorabil cu lentilele de contact în locul ochelarilor de vedere.
Iată câteva motive:
Nu se sparg
Cu toate că putem deteriora lentilele de contact atunci când le zgariem în cadrul unei rutine neglijente sau hotărâm să le aruncăm, acestea nu sunt la fel de fragile precum ochelarii. Constanta preocupare cu privire la ochelari și protejarea acestora de orice impact neprevăzut creează neplăceri și un stres continuu de care putem scăpa atunci când optăm pentru lentile.
Nu se aburesc
Trecerea bruscă într-o încăpere încălzită sau într-un spațiu unde diferența de temperatura este semnificativă duce la aburirea ochelarilor de vedere. Acest lucru nu poate fi spus și în cazul lentilelor de contact unde purtătorii sunt feriți de acest disconfort.
Oferă vedere periferică clară
Prin aplicarea direct pe ochi a lentilelor de contact, utilizatorii vor avea avantajul unui câmp vizual extins la maximum. Astfel, în comparație cu ochelarii, care oferă o vedere periferică slabă, lentilele de contact clarifica problema câmpului vizual restrâns.
Sunt potrivite pentru activități sportive
În antrenamente, dar și în competiții importante lentilele de contact sunt alegerea celor mai mulți sportivi. De asemenea, pentru o mai mare ușurință atunci când ne aflăm în mișcare, lentilele pot fi alese atunci când mergem la sală.
Sunt bune pentru șoferi
Problema reflexiei luminii nu apare atunci când alegem să purtăm lentile de contact. Acest avantaj îi ajută în special pe șoferi atunci când conduc pe timp de noapte și se întâmplă să li se reflecte un far puternic din sensul opus, iar ei trebuie să continue în siguranță traseul.
Sunt invizibile
Look-ul și aspectul fizic sunt un factor important în linia de muncă a multor purtători de ochelari. Ei pot alege cu încredere lentilele de contact și nimeni nu le va putea observa, acestea fiind un dispozitiv medical discret și cu aspect natural.
Sunt prietenoase tenului sensibil
Atunci când ne luptăm cu un ten sensibil, lentilele de contact sunt soluția potrivită. Mai mult, rama ochelarilor nu va mai provoacă zone roșii sau iritații care pot duce la apariția unor semne inestetice.
Oricare este motivul pentru care nu ne dorim sau nu putem purta ochelari de vedere, lentilele de contact pot fi soluția potrivită.
Cât timp îmi va lua să mă acomodez?
“Când treceți la lentile, trebuie să știți că vor exista și încercări nereușite. Probabil va trebui să testați mai multe mărci de lentile de contact până le veți găsi pe cele care funcționează. Nu vă dați bătuți pentru că sigur există și perechea cea mai potrivită pentru ochii Dvs.”, ne reamintește medicul oftalmolog Cristina Ciucă.
Tranziția de la ochelarii de vedere la lentile de contact diferă în funcție de pacient. Păstrarea rutinei și a igienei corecte va ușura trecerea, iar perioada de acomodare diferă de la persoană la persoană. Și anume: de la 10 minute la 2 saptamani. Nu există un pattern, ci pur și simplu depinde de fiecare persoana.
Programul gratuit “Prima pereche de lentile de contact"
Pentru ca trecerea de la ochelari la lentile să fie informată și experiența primei perechi de lentile să fie ca la carte, programul “Prima pereche de lentile de contact” se desfășoară din Septembrie până la începutul lunii Octombrie în showroom-ul din Dorobanți și toți doritorii sunt așteptați să se înscrie la workshopul individual pe site-ul celor de la Videt.ro.
Alături de doctorul oftalmolog al opticii Videt, cei care se vor înscrie la workshop-ul individual vor testa gratuit lentile de contact și le vor putea alege pe cele cu care se simt cel mai bine, în funcție de tipul și durata de purtare, dar cel mai important, în funcție de sfatul medicului Videt.
“Pașii sunt următorii: consultația, prescrierea dioptriilor și recomandarea lentilelor de contact conform dioptriilor și nevoii de corecție specifice, urmate de un workshop individual unde vom învăța cum se aplică lentilele, cum se îndepărtează, cum se întrețin și toate informațiile necesare. În cazul în care după workshop întâmpină dificultăți, clientul poate reveni în showroom ori de cate ori are nevoie.” , transmite doctor Cristina Ciucă.
Participanții vor beneficia de toate informațiile necesare pentru realizarea corectă a pașilor din rutina lentilelor de contact și vor primi gratuit mai multe perechi de lentile din partea opticii.
Foto fr si main: By Africa Studio /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară