15 Octombrie 2019 publicat în Sanatate 7 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
In România și în EU, orele petrecute în fața telefonului și a monitorului de lucru au devenit factorul principal al apariției defectelor vizuale. Problema SVC (“Sindromul vederii la calculator”) este una des întâlnită.

Strategii de abordare a deficienței de vedere la nivel mondial

Aproximativ 80% din deficiențele de vedere la nivel global sunt considerate evitabile. Există intervenții eficiente disponibile pentru prevenirea și tratarea bolilor oculare. De exemplu, eroarea de refracție necorectată poate fi corectată cu ochelari în timp ce operația de cataractă poate reface vederea. Reabilitarea vederii este eficientă și pentru îmbunătățirea funcționării pentru persoanele cu o deficiență de vedere ireversibilă.

Răspunsul OMS
În 2013, la Adunarea Mondială a Sănătății a fost convenită o rezoluție în baza căreia OMS își derulează activitatea de prevenție spre a reduce până la 25% afecțiunile de vedere evitabile.

În ultimii ani, OMS a dezvoltat și implementat mai multe instrumente pentru a sprijini multe țări în evaluarea serviciilor de îngrijire a ochilor:

  • Instrument de evaluare a serviciilor de îngrijire a ochilor
  • Instrument pentru evaluarea diabetului și a retinopatiei diabetice
  • Instrument pentru evaluarea serviciilor și sistemelor de reabilitare

De asemenea, OMS dezvoltă un Raport Mondial despre Viziune. Raportul va oferi recomandări, inclusiv câteva axate pe asigurarea îngrijirii oculare complete și integrate în țările membre.

Se preconizează că raportul va:

  • contribui la modelarea agendei globale privind vederea,
  • asista statele în reducerea prevalenței bolilor oculare,
  • îmbunătății viața persoanelor cu deficiențe de vedere,
  • atinge obiectivelor de dezvoltare durabilă.

"Sindromul vederii la calculator" (SVC)
 

Pentru a crește nivelul de conștientizare la nivel local, medicul oftalmolog dr. Cristina Ciucă vrea să-i încurajeze pe cei care petrec mult timp în fața dispozitivelor digitale să poarte protecția necesară. Problema SVC (“Sindromul vederii la calculator”) este una des întâlnită:

“Folosim acum, mai mult decât oricând, o mulțime de dispozitive digitale, atat în viața personală, cat și în carieră. Când nu suntem lipiți de ecranele de la locul de muncă, urmărim filme în timpul liber, trimitem mesaje pe smartphone și comunicăm mai mereu pe rețelele de socializare. Acest stil de viață e unul pe care nimeni nu îl poate evita, dar trebuie să fim conștienți că ne pune în pericol sănătatea oculară dacă nu luăm vreo măsură de protecție.”                                                                  

Ochelarii pentru calculator sunt protecția de care avem nevoie.

Aceștia optimizează vederea prin lentilele special tratate pentru a reflecta lumina artificiala emisa de monitoare. Astfel, cresc contrastul și perioada pe care o putem petrece în fața acestor dispozitive.

Fără să realizăm, ne solicităm ore-n șir mușchii ochilor pentru a fixa privirea la aceeași distanță. Mai mult, lipsa clipitului constant conduce la apariția sindromului de ochi uscati. La birou sau atunci când urmărim informații dintr-un monitor, ochii noștri trebuie sa se acomodeze “întocmai ca un aparat foto care autofocusează”. Iată care sunt simptomele:

Cum știm că avem nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?

De obicei, primele simptome ale oboselii oculare provocate de ecranele digitale sunt:

  • durerile de cap,
  • sensibilitate la lumina,
  • ochi uscati sau rosii,
  • vederea încețoșată,
  • senzația de mâncărime a ochilor.

O vizita la medicul oftalmolog vă va arăta dacă aveți nevoie de ochelari de protectie pentru calculator cu sau fără dioptrii.

Care sunt tipurile de ochelari de protecție pentru calculator?

Ochelarii de protecție pentru calculator pot fi împărțiți în 2 mari categorii:

  • Ochelari pentru corectarea unei erori de refracție (ochelari cu dioptrii)
  • Ochelari pentru protecție la lumina albastră (fără dioptrii)

În general, atunci când vederea devine încețoșată, când ochii sunt uscați sau lăcrimează, când apar dureri oculare și dureri de cap, ochiul are o eroare de refracție necorectat (hipermetropie, astigmatism).

Adesea, medicii oftalmologi identifică apariția unui spasm de acomodație, provocat de activitatea intensă în fața calculatorului, tradusă prin vedere încețoșată la distanță, deși pacientul nu are nevoie de ochelari.

Dacă suferiti de miopie, hipermetropie sau astigmatism, medicul vă va prescrie ochelari cu lentile monofocale sferice sau asferice, iar dacă suferiti de prezbiopie, veți putea alege între lentilele bifocale (vederea de aproape și la distanța) sau cele progresive (pentru apropiere, distanță și intermediar).

Pentru situațiile în care întâmpinați simptome specifice unei erori de refracție necorectate doar după o perioadă intensă în fața calculatorului, veți avea nevoie de ochelari strict de protecție, cu tratamente antireflex.

Ce tratamente antireflex există?

Lentilele de ochelari cu filtru antireflex intensifică claritatea vederii, asigura un contrast optim și previn oboseala oculară prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale. Sunt recomandate în special persoanelor care petrec mult timp în fața ecranelor LCD și a dispozitivelor digitale (smartphone, tabletă, laptop), peste 2-3 ore pe zi, constant.

Tratamentele antireflex pot fi aplicate oricărui tip de lentila (monofocale, bifocale, progresive) și pot fi combinate și cu alte tratamente (filtru UV, anti-zgarieturi, hidrofob, oleofob si antistatic).

Dacă petreceti zilnic 7-8 ore în fața calculatorului, medicul oftalmolog Cristina Ciucă vă recomandă să efectuați un control oftalmologic o data la 6 luni. În cazul în care petreceti zilnic în medie 3-4 ore în fata calculatorului și a dispozitivelor mobile, recomandarea este să vizitați medicul oftalmolog o data pe an.

În cadrul campaniei de informare pentru Ziua Mondială a Vederii, în perioada 10-17 octombrie 2019, optica medicală Videt oferă gratuit lentile cu protecție pentru calculator la orice achiziție de rame de ochelari de 249 lei pe bază de înscriere online pe site.
 

Foto fr si main: By Sue Tansirimas /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri