Multe persoane suferă de dureri ale coloanei vertebrale din cauza locului de muncă. Este un lucru valabil atât în cazul unei slujbe la birou, dar mai ales dacă vorbim despre o muncă ce impune efort fizic de o mai mică sau mai mare intensitate. Printre cauzele comune ale durerii din această zonă se numără sedentarismul și, mai grav, combinarea cu o postură incorectă.
De asemenea, deși coloana vertebrală poate să efectueze o mare varietate de mișcări, nu este proiectată pentru cele repetitive, care contribuie la uzura discurilor intervertebrale și a țesuturilor într-un ritm mai rapid. Nu în ultimul rând, o forță prea mare aplicată asupra coloanei vertebrale, de exemplu greutăți, și folosirea unor tehnici incorecte de a ridica lucruri pot duce la leziuni ale acesteia. Problemele din zona lombară sunt asociate și cu dureri în zona picioarelor, în șolduri și multe alte zone.
Cum previi durerile de spate
Exerciții fizice pentru trunchi
Mușchii puternici de la nivelul trunchiului sunt importanți pentru a oferi suport pentru regiunea lombară și cervicală și pentru a evita leziunile coloanei vertebrale. Exercițiile fizice cu impact moderat, precum mersul pe jos, contribuie la creșterea fluxului sanguin la nivelul coloanei vertebrale, furnizând astfel substanțe nutritive pentru vindecarea și hidratarea structurilor din această zonă.
De asemenea, dacă stai la bloc, poți încerca să urci scările câteva etaje de trei ori sau să stai așezat pe o minge de gimnastică timp de 20 de minute.
O altă opțiune poate fi o bicicletă fitness, mai precis modelele culcate, cu spătar, care sunt special concepute pentru persoane cu afecțiuni medicale, pentru recuperare fizică sau pentru începători. Scaunul acestora este comod, iar spatele poate fi sprijinit confortabil în timpul pedalării. Astfel de biciclete sunt un instrument foarte potrivit pentru antrenamente moderate.
Corectează postura
Foto: By Lemberg Vector studio /Shutterstock
O postură incorectă exercită o presiune inutilă pe coloană și poate provoca degenerarea discurilor, fapt care va duce la apariția durerilor. Mențineți curba naturală a coloanei vertebrale inferioare utilizând un scaun ergonomic și setați un cronometru pe telefon pentru a vă reaminti să vă verificați postura la birou, în timpul zilei. De asemenea, cel puțin o dată pe oră, ridicați-vă și faceți puțină mișcare. Cât și când puteți, optați pentru lucrul în picioare.
Ridicați obiectele grele în mod corect
Chiar dacă sunteți tineri și în putere, partea inferioară a spatelui tot poate fi rănită dacă ridicați un obiect greu în mod incorect. Pe internet găsești o mulțime de filmulețe care te învață cum să ridici corect o greutate.
Fii un sportiv deștept
Nu conteaza cât de bună îți este forma fizică, cât de priceput ești în acest domeniu, o mișcare greșită poate duce la leziuni ale coloanei. Asigură-te că înțelegi toate potențialele riscuri pentru coloană pe care le poate produce sportul tău preferat.
Îmbunătățește starea de sănătatea fizică generală
Coloana vertebrală reflectă starea generală de sănătate a corpului. Toate măsurile pe care le iei pentru a îmbunătăți starea de sănătate fizică și generală vor fi în beneficiul coloanei vertebrale. Astfel, este important să te hidratezi corect, cu un consum zilnic de doi litri de lichide, să reduci cantitatea de alcool, să adopți o dietă alimentară cu efect antiinflamator, să renunți la fumat. De asemenea, trebuie să verifici calitatea somnului și dacă patul este echipat cu o saltea ortopedică.
Fă niște cursuri de conducere defensivă
Din păcate, mulți șoferi au suferit leziuni grave ale coloanei din cauza accidentelor de mașină și multe dintre acestea sunt provocate de un stil neglijent de a conduce. Dezvoltă-ți abilitățile în ceea ce privește conducerea defensivă și fii mereu pregătit pentru situațiile proaste prin care poți trece ca șofer.
Fă stretching
Stretching-ul este o bună metodă de a întreține sănătatea coloanei vertebrale, potrivit spine-health.com. Însă nu toate mișcările sunt potrivite pentru coloană, deci ar trebui să apelezi la un specialist în domeniu care să te învețe exercițiile fizice corecte.
Persoanele care s-au confruntat deja cu dureri lombare, cu sciatică, știu deja că o coloană vertebrală bolnavă poate afecta calitatea întregii vieți de zi cu zi. Măsurile prezentate mai sus pot preveni sau reduce riscul de probleme la coloana vertebrală, care pot merge de la durerile ușoare la leziuni ce necesită intervenție chirurgicală.
Foto fr si main: By fizkes /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară