Starea de oboseală ne reduce semnificativ din abilitățile sociale și profesionale și are efecte negative inclusiv asupra stării noastre de spirit. Ne face să ne simțim mai puțin energice, apatice, iar relația cu cei din jurul nostru, inclusiv cu membrii familiei, poate avea de suferit atunci când nu avem dispoziția necesară pentru a petrece timp alături de ei.
Oboseala poate apărea, însă, ca urmare a unor dezechilibre din organismul fiecăreia dintre noi sau a programului și a obiceiurilor zilnice pe care le avem.
Probleme ale organismului
Dacă resimțim frecvent stări de oboseală, este posibil ca organismul să încerce să ne transmită că are anumite probleme de funcționare pe care ar fi bine să le rezolvăm. Astfel, oboseala se numără printre simptomele anemiei, rinitei alergice și depresiei.
Anemia
Anemia este cel mai frecvent întâlnită la copii și femei, iar cauza care duce la apariția ei este reprezentată de nivelul scăzut de celule roșii din sânge. Acestea au în componență hemoglobină, care are rolul de a transporta oxigenul către țesuturile organismului. De aceea, un organism în care numărul de celule roșii este mai mic decât ar trebui este unul în care și nivelul de oxigen este sub limitele normale. În această situație, când cantitatea de oxigen din organism nu este cea optimă, intervine oboseala, care se numără printre manifestările anemiei.
Dacă dorim să aflăm dacă suferim de anemie, este necesar să vizităm medicul, care ne va supune unei examinări fizice și ne va recomanda efectuarea unei serii de analize. Printre acestea se numără hemoleucograma - care ajută la măsurarea numărului de celule roșii din sânge și a nivelului de hemoglobină - și sideremia - care determină nivelul fierului.
Rinita alergică
Rinita alergică reprezintă o serie de reacții pe care sistemul nostru imunitar le declanșează pentru a ne apăra de acțiunea alergenilor cu care interacționăm sub diverse forme. Astfel, aceasta este o manifestare alergică frecvent întâlnită, care presupune inflamarea mucoasei nazale în urma contactului cu anumiți alergeni, precum praful, proteinele de origine animală sau polenul. Oboseala excesivă, alături de alte manifestări specifice, poate fi un semn că suferim de rinită, deoarece, din cauza respirației care devine anevoioase, capacitatea de a ne odihni este redusă.
Adesea, rinita alergică este confundată cu răceala, pentru că cele două au câteva manifestări comune, printre care se numără strănutul, scurgerile nazale (rinoree) și nasul înfundat. Una dintre diferențele dintre cele două este faptul că, în timp ce rinita durează pe toată perioada cât suntem expuse factorilor alergeni, răceala se manifestă pe o perioadă cuprinsă între trei și șapte zile.
Depresia
Depresia este catalogată ca fiind una dintre cele mai frecvente tulburări mintale din lume. Organizația Mondială a Sănătății a realizat un studiu care a evidențiat faptul că aproximativ 121 de milioane de persoane din toată lumea suferă de depresie. Cauzele declanșării acesteia sunt greu de determinat cu exactitate și pot fi clasificate în funcție de numeroși factori. În instalarea depresiei pot avea un rol decisiv atât eșecurile din viața personală, dar și condițiile din mediul social în care ne desfășurăm activitățile.
Printre manifestările depresiei se numără nivelul redus de energie și insomnia, aceasta din urmă având ca efect direct apariția oboselii în cazul persoanei afectate, care nu se mai poate odihni așa cum ar trebui.
Efectele depresiei ne influențează viața socială și confortul psihic. Din fericire, această problemă poate fi rezolvată prin mai multe metode, cum ar fi tratamentul medicamentos, suport din partea persoanelor apropiate, activități sportive și, desigur, multă voință. Este nevoie și ca persoana în cauză să își dorească într-adevăr stilul de viață pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Dezechilibru între viața profesională și cea personală
Oboseala poate apărea ca urmare a stilului de viață pe care îl avem, din cauza căruia, uneori, nu reușim să avem programul optim de odihnă.
Un loc de muncă solicitant, unde este necesară în mod frecvent efectuarea de ore suplimentare, unde povara responsabilităților este prea mare pentru noi și care nu ne mai lasă timp pentru nimic altceva favorizează apariția stării de oboseală. Este foarte important să reușim să dormim 7-9 ore pe noapte, așa cum este recomandat, pentru a ne putea asigura necesarul zilnic de energie.
De asemenea, este ideală prioritizarea activităților și menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Dezechilibrul dintre cele două poate duce nu doar la frustrări, ci și la apariția unor stări recurente de oboseală, ca urmare a încercărilor repetate de a ține pasul în ambele situații - atât la locul de muncă, dar și în familie.
Un regim alimentar nepotrivit
Energia de care avem nevoie în fiecare zi ne este dată de substanțele pe care le furnizăm organismului prin alimentație, așa că aceasta poate fi responsabilă, în unele situații, de starea de oboseală pe care o resimțim.
O alimentație insuficientă sau inadecvată poate influența starea organismului nostru, care are nevoie de proteine și carbohidrați pentru a funcționa așa cum ne dorim. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, așa că o idee bună este să ne începem dimineața cu alimente care ne pot furniza aceste substanțe, precum ouăle și fructele uscate. Dacă, de exemplu, înlocuim micul dejun cu o prăjitură, nivelul de zahăr din sânge va crește brusc, dar va scădea la fel de rapid, iar noi vom rămâne total lipsiți de energie.
Stările persistente de oboseală nu trebuie ignorate, deoarece, uneori, acestea pot fi semnele unui organism care nu funcționează așa cum ar trebui. Cel mai bine este să luăm măsurile necesare pentru a reduce aceste stări, astfel încât ritmul vieții să fie cât mai aproape de cel pe care ni-l dorim.
Sursa foto fr si main: By fizkes /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară