In prezent, celulele stem sunt folosite cu succes in cateva tratamente, cum ar fi cazul leucemiei, unele reconstructii estetice, spre exemplu japonezii folosesc celule stem in locul operatiei de marire a sanilor, dar si alte patologii, insa cert este ca plaja de utilizare a acestor celule nu este foarte mare din mai multe motive foarte importante: aceste celule trebuie influentate astfel incat sa se transforme intr-un anumit tip de tesut, sa fie acceptate de organismul gazda si sa se poata controla rata lor de diviziune. Lucrurile sunt destul de complicate iar cercetatorii lucreaza intens pentru a obtine noi rezultate in folosul sanatatii. Celulele stem au fost folosite prin implant, insa astazi avem la dispozitie pastile care au capacitatea de a accelera sau declasa productia de celule stem de catre organismul pacientului, fara a mai fi nevoie de transplant.
Ce este o celula stem?
Pe scurt am putea spune ca o celula stem este o celula “mama” ce se poate “transforma” (diferentia) in orice tip de celula, creand in felul acesta orice tip de tesut. Mai exact, celula stem tutipotenta (care se poate diferentia in toate tipurile celulare, peste 220 in organismul uman) este acea celula embrionara care da nastere in burtica mamei tuturor organelor copilului in dezvoltare. Cand se formeaza celulele stem? Imediat dupa ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid, cele doua informatii genetice (de la mama si tata) se contopesc, iar celula-ou incepe sa se divida exponential, forman morula (embrionul care contine doar cateva celule) ca mai apoi, in 4-6 zile sa devina blastocist (embrion cu mai multe celule decat morula, insa aceste celule sunt conglomerate, nu sunt diferentiate in nimic, nu foarmeaza nici un rogan). Aceste celule stem embrionare sunt capabile sa dezvolte orice tip de tesut sub influente genetice, interne si externe (hormoni, nutrienti de la mama sau chiar substante toxice pe care mama le transmite copilului, influente virale cu potentian teratogen etc).
Din fericire, cateva celule stem raman prezente in organismul uman dupa nastere, inclusiv la maturitate. Aceste celule stem adulte (nu embrionare) se pare insa ca au capacitati usor limitate de diferentiere, astfel ca nu le vom mai numi tutipotente ci pluripotente. Aceste celule stem adulte se gasesc in organismul adult la nivelul inimii, creierului, plamanului, oaselor, ficatului etc.
Capsulele care ajuta la inmultirea celulelor stem
Desi sunt cunoascute ca fiind capsule cu celule stem, adevarul este ca aceste capsule nu contin celulele cu pricina, insa declanseaza si accelereaza formarea lor, deosebit de utila pentru multe patologii. Astazi exista pe piata aceste capsule si sunt obtinute din extracte din plante, atent alese si dozate, avand capacitatea in aceasta asociere sa stimuleze productia medulara de celule stem mature a unui pacient cu pana la 50% in fiecare zi.
Capsulele contin ingrediente naturale si prezinta un protector de celule stem adulte, un stimulator de celule stem adulte dar si substante active. Ingredientele principale constau in extracte din plante precum: seminte, coji de tatarca, struguri negri, mure negre, coacaze negre, coji de cirese negre, de soc, de prune, de mere uscate, urzici, coada calului (de camp), flori de soc, extras din frunze de mesteacan, concentrat de frunze de struguri negri, gelatina. Compusi din fructe si ierburi cu continut mare de polifenoli/flavonoide, resveratrol (antioxidanti vegetali). Seminte si coji de fructe liofilizate, macinate. Antrodia camphorata, Afa (Aphanizomenon flos, aqva sau alga afa), fucoidan, ganoderma lucidum, seminte de canepa, clorofila, porumb, licium, cartilaj de rechin, polizaharide, triterpene, aminoacizi, fucoza, nanosilicin de clorofila organica, licopin, polifenoli, flavonoide, antioxidanti, feniletilamina, fotocianine etc.
Toate aceste ingrediente naturale au rolul de a spori producetia de celule stem mature a organismului, acestea la randul lor avand capacitatea de a spori regenerarea tesuturilor afectate de boala.
Recomandari pentru capsulele naturiste stimulative ale productiei de celule stem
Sunt numeroase boli in care aceste plante asociate isi aduc buna contributie:
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice