Deși semnele din naștere sunt adesea inofensive din punct de vedere medical, în multe cazuri se ajunge la îndepărtarea lor din motive de ordin estetic. Laserul vascular s-a remarcat printre variantele de tratare a acestei probleme datorită rezultatelor pe care le aduce fără cicatrici și fără a produce deteriorarea permanentă a țesutului sănătos din jur.
Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că este recomandat ca procedura să aibă loc cât mai devreme, tratamentele pentru îndepărtarea semnelor de naștere fiind mai eficiente atunci când sunt efectuate la o vârstă fragedă.
Semnele din naștere reprezintă o decolorare a pielii care apare fie la naștere, fie în primele săptămâni de viață.
“Multe dintre ele se încadrează într-una din două categorii, fiecare dintre ele având o cauză diferită. Semnele din naștere vasculare apar atunci când vasele de sânge dintr-o anumită zonă a corpului nu se formează corespunzător, fiind fie prea multe, fie mai largi decât ar trebui, iar în acest caz vorbim despre semne din naștere vasculare sau hemangioame. Semnele de naștere pigmentate apar ca urmare a unei supraaglomerări de celule pigmentare – categorie în care întră nevii sau alunițele congenitale”, explică specialistul dermatolog.
De obicei, semnele din naștere nu sunt cancerigene și pot apărea oriunde pe față sau corp, variind în funcție de culoare, dimensiune (pot fi mici cât un pistrui sau întinse pe zone mari ale corpului) și formă. Unele sunt permanente și se pot mări în timp, în vreme ce altele se estompează complet. Cele mai multe semne din naștere sunt inofensive, în cazuri rare indicând o afecțiune medicală serioasă, astfel că în cele mai multe situații sunt îndepărtate din motive strict cosmetice.
Îndepărtarea semnelor din naștere cu ajutorul laserului
Tratamentul cu laserul vascular pulsed dye laser PDL este o metodă folosită pentru a trata semne din naștere vasculare (pete roz sau roșiatice pe piele cauzate de vasele de sânge anormale).
“Tratamentul laser funcționează prin țintirea pigmentului care stă la baza semnului și îndepărtarea lui de țesutul normal din jur. Dacă rămân resturi de pigment, corpul le va elimina ulterior în mod natural. Procedura se poate dovedi mai dificilă în cazul pacienților cu pielea mai închisă la culoare, însă un dispozitiv de ultimă generație, folosit cu atenție de către un specialist, poate oferi rezultate bune, cu o deteriorare minimă a pielii și țesutului sănătos din jur”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.
Procedura nu este dureroasă și este ușor tolerată de majoritatea adulților, efectul laserului fiind resimțit asemănător unei pișcături produse de o bandă de cauciuc pe piele.
La nevoie poate fi aplicată o cremă anestezică pentru a amorți zona care urmează să fie tratată, mai ales în cazul celor mici. Dacă micuțul pacient este anxios sau dacă zona de tratament este mare, poate fi necesară anestezia generală, iar tratamentul va fi efectuat într-un salon de operație.
Foto fr si main: By Asier Romero /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară