3. Când nervul este mort
De multe se întâmplă ca pacientul să nu fie conștient că nervul unuia dintre dinți a murit, deoarece acest lucru se poate întâmpla treptat, fie fără simptome grave, fie cu simptome care sunt trecute cu vederea sau uitate.
“Această situație poate apărea în urma unei carii profunde între dinți sau a unui traumatism care nu a dus neapărat la fracturarea dintelui, ci doar la strivirea bruscă și secționarea vaselor de sânge care intră în dinte, întrerupând alimentarea și cauzând moartea nervului. De multe ori, pacientul se prezintă la medic din cauza schimbării culorii dintelui (de obicei înnegrirea lui). Nervul mort trebuie îndepărtat, canalul trebuie curățat și dezinfectat, apoi obturat (plombat), urmând ca eventuala colorație coronară să fie îndepărtată prin albire internă sau acoperirea dintelui cu fațetă sau coroană dentară”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.
Procedura de scoatere a nervului implică cel puțin două vizite la medicul stomatolog: la prima întâlnire, țesutul infectat este îndepărtat și dintele îmbrăcat, această etapă îndepărtând de obicei orice durere dentară. La a doua vizită canalul radicular este curățat, dezinfectat, măsurat și obturat pentru a preveni orice infecție suplimentară. Tratamentul de canalul este o procedură care necesită timp, iar acest lucru se reflectă în costul tratamentului, însă este de preferat întotdeauna extracției dentare.
***
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completandu-şi studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodonţie şi ortopedie dento-faciala. Dorinţa de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in ţara şi in strainatate, precum şi infiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.
Foto fr si main: By MilanMarkovic78 /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice