“Una dintre cele mai importante inovații din domeniul oncologiei mamare este radioterapia în doză unică. De obicei, femeile care trec printr-o intervenție de extirpare a unei tumori mamare, cu conservarea sânului, trebuie să facă 33 de ședințe de radioterapie: 25 dintre acestea sunt destinate sânului, iar 8 zonei tumorale. Noile protocoale de radioterapie reușesc un lucru extrem de important: acela de a proteja mult mai bine țesuturile sănătoase. Iar această performanță este realizată prin aplicarea unei doze unice de radiații”, descrie una dintre performanțele actuale din radioterapie prof. dr. Cihan Uras, coordonatorul Institutului de Cercetare a Patologiei Sânului din cadrul Universității de Medicină Acibadem și chirurg.
La ora actuală, 3 din 4 paciente cu cancer mamar au nevoie de radioterapie, iar în unele cazuri, protocoalele lungi pot fi înlocuite cu aplicarea în doză unică, imediat după extirparea tumorii mamare.
“Există anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească o pacientă cu un cancer mamar pentru a face această terapie. Contează în primul rând caracteristicile tumorii: aceasta nu trebuie să fie mai mare de 2 cm și trebuie să aibă anumite caracteristici biologice. Apoi, contează vârsta pacientei. Dar la cazurile în care intervenim, pacientele trebuie să știe că această doză unică de radioterapie înseamnă prelungirea cu 5 minute a intervenției de extirpare a tumorii mamare”, adaugă Prof. Dr. Cihan Uras.
Avantajul dozei unice de radioterapie este că reduce riscul potențialelor efecte secundare, printr-o protecție sporită a țesuturilor sănătoase, fără afectarea pielii din zona tratată și fără atrofierea țesuturilor mamare la pacientele care trec prin chirurgia conservativă a sânului. În plus, pacientele se întorc mult mai repede la activitățile obișnuite, recuperarea după operație și radioterapie durând doar două zile.
Foto fr si main: By siam.pukkato /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară