Iata cateva intrebari pe care mi le adreseaza frecvent pacientii in consultatie:
Intrebarea 1: Cand este necesara testarea pentru Helicobacter pylori?
Testarea neinvaziva (care este posibila din sange, scaun sau prin test respirator) se recomanda persoanelor cu durere sau arsura in abdomenul superior. La persoanele la care aceste simptome apar la varsta mai avansata ( peste 45-50 ani) sau la persoanele care asociaza semne de alarma (sangerare digestiva, anemie, scadere in greutate) este necesara efectuarea unei endoscopii digestive superioare si se poate realiza test rapid endoscopic pentru Helicobacter pylori in functie de situatie. De asemenea se testeaza personele cu istoric personal sau familial de cancer gastric, persoanele cu istoric de ulcer gastric sau duodenal care folosesc tratament antiinflamator sau aspirina in doza cardiologica sau persoanele cu anemie prin lipsa de fier.
In ultima perioada se pune problema testarii active a tuturor adultilor pentru Helicobacter, indeosebi in tarile cu risc crescut de cancer gastric. In tarile cu risc mic de cancer gastric trebuie luat in considerare si riscul dezvoltarii rezistentei la antibiotice in contextul tratarii unui procent semnificativ de populatie.
Intrebarea 2: Se vindeca gastrita in urma tratamentului antibiotic?
Uneori da, uneori nu; depinde de cat de vechi si de avansate sunt modificarile la nivelul stomacului. Dupa cum spuneam, toate persoanele infectate dezvolta gastrita cronica; in timp inflamatia cronica duce la modificari avansate ale mucoasei gastrice ( ex atrofie= subtierea mucoasei gastrice sau metaplazie intestinala=modificarea celulelor din mucoasa gastrica) si chiar la cancer gastric la 1% din pacienti de obicei peste varsta de 40 de ani.
Tratamentul de eradicare a bacteriei amelioreaza simptomele, gastrita si scade riscul de dezvoltare a cancerului gastric. Daca gastrita este veche si au aparut modificarile descrise mai sus, unele din acestea acestea pot sa nu fie reversibile dupa tratamentul antibiotic ( ex metaplazia intestinala).
Intrebarea 3: Am Helicobacter, ce risc exista pentru copiii mei?
Multi pacienti adulti cu infectie cu Helicobacter sunt preocupati de riscul de transmitere al infectiei catre copii. Este adevarat ca riscul de trasmitere exista in familie, dar copiii infectati dezvolta o forma usoara de gastrita care de obicei nu da durere abdominala; ulcerul este rar la copii si nu s-au descris cazuri de cancer gastric legat de infectia cu Helicobacter la acestia. In schimb se pare ca exista un risc mai mare de afectiuni autoimune la copiii la care se trateaza infectia. Asadar daca nu exista probleme digestive semnificative si persistente infectia cu Helicobacter pylori nu se cauta si nu se trateaza la copil.
Intrebarea 4: Ce alte probleme imi poate da infectia cu aceasta bacterie?
Un alt aspect important al infectiei cu Helicobater pylori este asocierea lui cu alte afectiuni in afara tractului gastrointestinal. Acesta poate fi implicat in aparitia deficitului de vitamina B12, in anemie prin lipsa de fier si in purpura trombocitopenica idiopatica. De asemenea exista studii care sustin ca bacteria poate avea un rol in dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a sindromului metabolic, diabetului zaharat, bolii Parkinson, bolii Alzheimer, migrenei, urticariei cronice sau rozaceei dar aceste asocieri nu sunt suficient demonstrate.
* Informatii oferite de Dr Elena Ciuperca, medic primar gastroenterologie Clinica DigestMed
Foto fr si main: By jeffy11390 /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri