2. Transmiterea cariei de la un dinte la altul la aceeași persoană
Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă în cazul cariilor interdentare, când resturile alimentare și bacteriile stagnează în caria de pe un dinte, iar apoi, încet-încet atacă și dintele vecin.
În această situație, cea mai bună metodă de prevenire a cariilor este periajul și folosirea aței dentare și a apei de gură într-un mod regulat, precum și limitarea consumului de băuturi și alimente care pot avea efecte negative asupra dinților. Atunci când nu există posibilitatea de a ne spăla pe dinți imediat după masă, poate fi de ajutor o gumă de mestecat fără zahăr, care va stimula producerea de salivă, neutralizând astfel acizii. Toate băuturile dulci, chiar și cele necarbogazoase, pot distruge smalțul dinților, fiind de preferat să renunțăm la ele sau, cel puțin, să fie consumate folosind un pai, pentru a limita contactul cu dinții.
Nu în ultimul rând, genetica joacă un rol semnificativ în apariția cariilor, unele persoane având un smalț natural mai puternic, în timp ce altele au un număr mai mare de bacterii dăunătoare.
* Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informatii sunt disponibile aici.
Foto fr si main: By New Africa /Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural