De-a lungul timpului medicii au observat ca regimul alimentar influenteaza starea de sanatate si au cautat sa gaseasca legaturile dintre alimente si sanatate, modul in care acestea declanseaza anumite boli sau din contra, le previn. O concluzie generala putem spune ca guverneaza peste toate tipurile de regimuri alimentare destinate mentinerii sanatatii: excesele determina intotdeauna patologii.
O problema a secolului am putea spune ca este reprezentata de afectiunile cardio-vasculare, printre care si hipertensiunea arteriala (HTA). Hipertensiunea arteriala se caracterizeaza prin cresterea presiunii exercitate de sange la nivelul peretilor vaselor sanguine.
Cauzele hipertensiunii arteriale sunt multiple: genetice, stresul, alimentatia, cresterea colesterolemiei, ateroscleroza, boli ale peretilor arteriali, boli cronice (renale, hepatice), boli metabolice etc. In general cresterea tensiunii intr-un vas se datoreaza fie pierderii elasticitatii peretilor arteriali (ateroscleroza de exemplu), ei devin mai rigizi si nu mai fac fata diferentelor presiunii sanguine sistolice/diastolice, fie creste volumul sanguin care va apasa mai mult pe peretii arteriali (boli renale care determina retentia de lichide spre exemplu).
Medicii specialisti au studiat efectul alimentelor asupra tensiunii arteriale si au realizat cel mai amplu studiu al carui rezultat s-a concretizat intr-o dieta recomandata persoanelor hipertensive - studiul DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – modalitati dietetice de a combate hipertensiunea). Acesta a evidentiat stransa legatura dintre dieta si evolutia tensiunii arteriale si a propus un regim alimentar acceptat pe scara larga de personalul medical, care si-a dovedit eficienta in scaderea valorilor tensiunii si mentinerea acesteia sub control dupa numai doua saptamani de regim.
Principiile dietei DASH
Dieta DASH se bazeaza pe minimalizarea consumului de sodiu (atat prin reducerea consumului sarii de bucatarie cat si prin recomandarea alimentelor sarace in sodiu), pe inlaturarea alimentelor ce contin grasimi saturate si glucide (dulce). Se recomanda consumul alimentelor bogate in magneziu (legume) si potasiu (fructe) in detrimentul celor bogate in sodiu.
Alimentele sugerate in dieta DASH:
- Cereale si produse de panificatie – acestea reprezinta sursa cea mai importanta de enegie si fibre. Se pot consuma: paine integrala, paine neagra, paine de secara, paine cu germeni de grau, paste din faina integrala, cereale, covrigi si biscuiti nesarati.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice