Stresul poate determina fie apariția psoriazisul, fie agravarea afecțiunii, la fel ca și fumatul, care crește riscul de psoriazis, precum și severitatea bolii, la fel ca și consumul excesiv de alcool sau deficitul de vitamina D
Anumite medicamente - inclusiv litiu, care este prescris pentru tulburarea bipolară, medicamentele pentru hipertensiune arterială, cum ar fi beta-blocante, medicamente antimalarice pot sta și ele la baza unui episod de psoriasis.
Diagnosticarea bolii
“Nu există analize de sânge sau instrumente speciale pentru identificarea psoriazisului, însă medicul dermatolog va stabili un diagnostic prin examinarea zonelor de piele afectată. Biopsia poate fi de ajutor pentru a elimina alte posibile afecțiuni, în cazul psoriazisului pielea fiind mai groasă și inflamată în comparație cu pielea afectată de eczemă, spre exemplu”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău, dermatolog.
Istoricul familial este un alt factor important, aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis având în familie un membru care se confruntă cu aceeași afecțiune.
Foto fr si main: By Flystock /Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural