Comunicat de presă
Atunci când este consumat cu moderație, alcoolul din bere nu este doar o substanță farmacologică, ci și un nutrient care influențează metabolismul țesuturilor din organism, cu efecte îndeosebi asupra nivelului de glucoză din sânge și cu un conținut ridicat de energie.
Relația dintre consumul de alcool și aportul alimentar este una interdependentă și se referă, bineînțeles, la cantitatea consumată. Unele cercetări clinice indică faptul că în situațiile de consum moderat, carbohidrații din băuturile cu conținut de alcool, cum este, spre exemplu, berea, pot contribui la scăderea greutății corporale, dacă înlocuiesc carbohidrații din anumite alimente.[1] Consumul moderat este asociat cu un aport mai mare de lipide și proteine, comparativ cu aportul de carbohidrați. Explicația ar putea fi datorată faptului că alcoolul din bere este la rândul său un carbohidrat fermentat, ceea ce poate reduce motivația de a adăuga în dietă și alte surse de carbohidrați.[2]
În plus, berea are în compoziție doar ingrediente naturale, ce pot asigura substanțe nutritive și nutrienți valoroși pentru nevoile metabolice ale organismului nostru. Prin conținutul de malț și hamei, este o importantă sursă de antioxidanți și de fibre solubile, iar datorită drojdiei de bere asigură, proteine și aminoacizi esențiali, precum și numeroase vitamine și minerale.
Consumul de alcool stimulează eliberarea de dopamină. În cantități moderate, acest lucru poate crește motivația de a oferi organismului alimente recompensatoare și poate genera efecte stimulatoare, cum ar fi o stare de spirit pozitivă și bună dispoziție[3]. În schimb, în situații de consum excesiv, căile neuronale sunt saturate cu dopamină și sunt induse efecte sedative, ceea ce poate scădea pofta și motivația de a mânca.
Alcoolul afectează femeile diferit față de bărbați în principal datorită compoziției corporale diferite și a greutății corporale medii mai mici. În medie, bărbații au nevoie de circa 2.500 kilocalorii (kcal) pe zi, în timp ce femeile au nevoie de 2.000 kcal. Femeile au un procent mai mare de grăsimi în corpul lor, deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil în apă, se distribuie doar în lichidul corporal. Femeile vor avea așadar niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decât bărbații, pentru aceeași cantitate de alcool consumată.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate