Sarutul este poate cel mai frecvent gest tandru folosit intre indragostiti (si nu numai), insa cati dintre noi cunosc faptul ca prin sarut ne putem imbolnavi chiar de unele patologii grave? Cavitatea orala reprezinta mijloc de transmitere a unor infectii prin mai multe mecanisme: microorganisme care se transmit prin saliva, patologii manifestate prin modificarile florei orale, microorganisme care se pot transmite prin intermediul unor mici rani, cum ar fi in cazul celor care prezinta gingii sensibile sangerande sau pur si simplu prin contactul mucoaselor sau a pielii ori buzelor (cum este cazul virusului papilloma uman sau a herpesului bucal).
9 boli pe care le poti contacta prin sarut
1. Herpesul oral
Virusurile herpetice sunt de mai multe tipuri, cele care infecteaza in general cavitatea bucala si zonele marginale (buzele, barbia, nasul) facand parte din clasa Herpes simplex viridae de tip 2. Acesta este un virus care se “adaposteste” intr-o anumita zona a sistemului nervos a omului unde ramane intreaga viata, neexistand la momentul actual un medicament care sa poata patrunde la acest nivel pentru a-l distruge.
In anumite situatii, cum ar fi in cazul expunerilor prelungite la soare sau in caz de febra ori cand imunitatea organismului scade din diverse motive etc. acest virus se manifesta prin aparitia la nivelul terminatiilor nervoase din piele sau mucoase a unor vezicule, ca niste bubite mici, alaturate, cu un lichid galben transparent, care pot intepa sau prezenta mancarimi si care se vindeca greu, dupa spargere lasand o crusta dureroasa, usor sangeranda, urmand ca aceasta sa se rupa si sa reapara pana cand leziunea cutanata sau mucoasa se vindeca. Astfel o persoana poate prezenta herpes oral vizibil sau nu prin prezenta acestor bubite pe buze sau in jurul acestora ori chiar la nivelul mucoasei cavitatii orale. Aceasta peroana poate transmite virusul prin sarut. Eruptiile, aceste bubite, pot fi vindecate cu aciclovir, un medicament pentru a carei descoperire s-a acordat premiul Nobel.
2. Candidoza orala
Candidoza orala sau orofaringiana este o infectie provocata de ciuperci care se dezvolta la nivelul cavitatii bucale. Cea mai frecvent incriminata ciuperca este Candida Albicans. Acestea se dezvolta la nivelul cavitatii bucale, a faringelui si a esofagului in anumite situatii. Se manifesta prin depozite albicioase la nivelul limbii si a peretilor cavitatii bucale (placarde albe), sangerari ale mucoasei bucale aparute spontan sau provocate de traumatisme minore, senzatie de arsura a gurii si/sau a gatului, fisuri in colturile gurii, aparitia unui “gust neplacut” in gura, durere la nivelul limbii sau a intregii cavitati bucale etc. Aceasta se poate transmite prin sarut, dar si prin sexul oral, acesta din urma fiind considerat cea mai frecventa cale de transmitere la adulti.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate