7. Mononuceloza
Celebra boala supranumita chiar “boala sarutului”, mai exact mononucleoza, reprezinta o patologie care se transmite tipic prin sarut, fiind data de virusul Epstein-Barr (EBV) care se gaseste in saliva purtatorilor . In situatii exceptionale mononucleoza se poate transmite si prin tuse, stranut, ori folosirea in comun a paharelor si a tacamurilor. Boala prezinta simptomatologie asemanatoare cu gripa, dar se pot adauga si splenomegalia (marirea foarte mult a splinei), inflamarea ganglionilor mai ales la nivelul gatului sau chiar rash.
8. Raceala si boli respiratorii
Acestea se transmit foarte usor prin sarut, datorita modificarilor in flora orala care au loc. Astfel daca unul din parteneri este racit sau manifesta un tip de infectie resporatorie care implica si mucoasa orofaringiana, va contacta si celalalt partener aceatsa infectie.
9. Alte infectii ale cavitatii orale
Orice alt tip de infectii ale cavitatii orale ar putea fi transmisa prin sarut atata vreme cat se manifesta prin modificarea florei bucale.
Pentru a preveni contactarea bolilor prin intermediul sarutului se recomanda sa fiti prudenti in aceasta privinta si sa urmariti atent daca persoana cu care intentinati sa va sarutati prezinta o igiena orala riguroasa, sa nu prezinte leziuni inflamate atat in gura cat si la nivelul buzelor, sa nu aiba placarde albe, afte bucale, amigdalele sau ganglionii inflamati etc.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Cosmetotextilele – hainele care te slabesc, elimina celulita si detecteaza cancerul
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri