Iunie este luna dedicată conștientizării unei boli mai puțin cunoscute: scolioza. Un diagnostic ce afectează 3 din 100 de copii și care constă în deviația laterală a coloanei vertebrale, mai ales în regiunea dorsală, din cauza slăbirii ligamentelor vertebrelor sau a îmbolnăvirii vertebrelor. Netratată, poate duce la probleme respiratorii și cardiace, determinând pacienții să fie limitați la poziția orizontală.
Medicina este într-un continuu progres, iar tratarea scoliozei este unul dintre domeniile în care ea a avansat foarte mult. Cazuri care până de curând erau declarate “imposibile” de către medici, își pot găsi acum rezolvarea cu tehnici moderne precum cele aplicate în cadrul spitalelor Acibadem. Expertul Ahmet Alanay (foto), chirurg specializat în problemele coloanei vertebrale, explică 3 progrese în tratamentul scoliozei care rezolvă cazuri considerate fără soluție.„Cele mai avansate și inflexibile cazuri de scolioză și cifoză, care erau considerate inoperabile sau prea riscante sau prea întârziate pentru chirurgie, pot fi acum tratate prin operații. Utilizarea navigației vertebrale, imprimarea 3D și neuromonitorizarea, în special, au transformat operațiunile cu risc ridicat de paralizie și considerate a fi „imposibile” în operații care pot fi efectuate într-un mod mult mai sigur”, explică profesorul Alanay.
De pildă, navigația coloanei vertebrale face mai ușoară plasarea sigură a șuruburilor, o procedură care constituie prima și una dintre cele mai importante etape în tratamentul deformărilor avansate și inflexibile.
“În timp ce o singură eroare în timpul plasării cu șurub putea face corecția imposibilă, procesul de plasare a șuruburilor este acum realizat în siguranță, cu un dispozitiv de navigație a coloanei vertebrale și imagistica tridimensională a coloanei vertebrale. Gradul de precizie a șurubului plasat cu navigația vertebrală este aproape de 100%”, aflăm de la Prof. Ahmet Alanay.
Neuromonitorizarea este o tehnică ce necesită intervenția neurologilor și indică starea de transmitere a impulsului nervos în măduva spinării pe toată durata operației. Acest lucru permite monitorizarea stării măduvei spinării în timpul intervenției chirurgicale și dă un semnal în caz de întreruperi sau încetiniri ale transmisiei măduvei spinării. Astfel de modificări sunt comunicate chirurgului de către neurologul care efectuează procesul de neuromonitorizare. Această avertizare timpurie permite chirurgului să detecteze și să elimine cauza care a produs asta și elimină riscul de paralizie din cauza vătămării măduvei spinării.
Tehnologia de imprimare tridimensională a devenit noua speranță a pacienților cu scolioză avansată și cu cifoză.
“Tehnologia face acum posibilă producerea unei copii exacte a coloanei vertebrale a unui pacient. În loc să fie nevoit să imagineze deformarea coloanei vertebrale în mintea sa, chirurgul poate să o vadă pur și simplu pe modelul 3D și, dacă este necesar, să simuleze operația pe care intenționează să o aibă pentru a avea o experiență cât mai autentică, cu rezultatele și dificultățile reale ale procedurii. El poate, de asemenea, analizând modelul 3D, să înțeleagă mai bine structura reală, pe care nu este capabil să o vadă complet din cauza țesuturilor moi care o înconjoară. Aceste modele determină cazurile de scolioză și cifoză cu deformări ale coloanei vertebrale severe cu anatomie anormală să fie tratate prin chirurgie într-un mod mai sigur, reducând în mare măsură riscul de paralizie și moarte”, declară Prof. Ahmet Alanay care conduce Centrul Acibadem de Tratament Spinal Complet.
Citiți continuarea pe pagina următoare >>>
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri