23 Octombrie 2009 publicat în Sanatate 17 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Sa vedem care sunt cele mai importante semne prevestitoare ale cancerului care va ajuta sa puteti diagnostica precoce o astfel de patologie in cazul in care exista:

2. Scaune cu sange

Scaunele cu sange sunt ignorate adesea de pacienti, fie le pun pe seama hemoroizilor, fie nici macar nu observa pentru ca nu obisnuiesc sa isi contreoleze scaunele sau sunt din mediul rural si tipul toaletelor nu le permite acest lucru. Indiferent de motive, cert este ca pacientii ignora adesea aceste scaune. Scaunele cu sange pot fi de doua feluri: cele cu sange proaspat sau recotragiile (usor de recunoscut de pacienti), sau cele cu sange digerat sau melenele (greu de recunoscut de pacienti care nu stiu ca aspectul acesotr scaune inseamna sange digerat). Melena aparea ca un scaun de culoare negrocioasa, neformat (adica nu este consolidat, e mai moale pentru ca sangele este iritant si grabeste tranzitul colonului), lucios si un miros specific, diferit de cel al unui scaun norma. Atentie, scaune negrcioase pot sa apara si in cadrul dietelor bogate in fier sau cand pacientii chiar iau suplimente cu fier, dar in aceste cazuri scaunul este bine consoidat sau chiar intarit si nu prezinta un aspect lucios exagerat. Scaunele cu sange trebuie intotdeauna investigate atent, medicii considerand chiar ca rectoragia, chiar daca pacientul prezinta hemoroizi sau fisuri anale, trebuie intotdeauna investigata prin colonoscopie pentru excluderea diagnosticului canceros.

3. Greutatea la urinare sau urinarea cu efort

Atunci cand vreti sa urinati dar trebuie sa depuneti un efort pentru a face acest lucru sau cand simtiti ca urinati incomplet sau mai sunt prezente si unele simptome dureroase, de usturime sau hematurie (sange in urina) trebuie sa va prezentati neaparat la medic. Pentru femei poate fi suspiciune de cancer ovarian, iar pentru barbati de cancer de prostata. Diagnosticarea precoce a acestor patologii este foarte utila pentru tratament, pacientii putand fi vindecati.

4. Sangerari intermenstruale

Sangerarile intermenstruale sunt frecvente la femei, fie pentru cele care iau anticonceptionale si nu reactioneaza neparat normal, fie pentru cele care au diverse patologii genitale ori pentru cele aflate la menopauza etc. Chiar daca sunt numeroase cauze care pot duce la sangerarile intermenstruale, totusi orice sangerare intermenstruala sau sangerarile menstruale abundente ori menstruatiile neregulate sau amenoreea trebuie investigate si din punct de vedere oncologic. Suspiciunea existentei unuei patologii canceroase trebuie exclusa, chiar daca aparent exista deja o patologie, aceasta si cea canceroasa se pot suprapune.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri