Consumul de alimente bogate în vitamine, minerale și compuși bioactivi precum polifenolii, poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, neurodegenerative sau diabet. Când vine vorba de hidratare, consumul moderat de băuturi fermentate, cum ar fi berea, ar putea fi o opțiune care poate face parte dintr-o dietă echilibrată, atâta timp cât este consumată moderat, de adulți sănătoși. De fapt, Societatea Spaniolă pentru Nutriție Comunitară (SENC) include băuturile fermentate (bere, vin, șampanie și cidru) în Piramida Alimentației Sănătoase dacă sunt consumate cu moderație. În cazul berii, consumul moderat este definit ca o cantitate de 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților.
Potrivit unui raport Eurostat, peste două treimi dintre românii cu vârsta de peste 15 ani (65%) nu consumă zilnic fructe și legume, ceea ce îi plasează pe ultimul loc în UE. În rândul statelor membre, ponderea celor care consumă cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi (400g) este cea mai mare în Danemarca (26%), Olanda (25%), dar și în Marea Britanie (33%). La polul opus, se situează România (3,5%) și Bulgaria (4,4%)[3].
[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity
[2] https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170302-1
[3] https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7694616/3-14102016-BP-EN.pdf/1234ac94-27fd-4640-b9be-427a42d54881
Foto fr si main: By udra11 /Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate