4. Romanul prefera sa-si cumpere 1 kg de carne in plus decat sa-si ia o carte sau sa dea banii la psihanalist
Paradoxal, aceasta afirmatie – de altfel des intalnita – am auzit-o chiar la un manager al unei edituri care comercializeaza carti cu profil economic la preturi de 1-1,5 milioane cartea si care de mai multi ani inregistreaza un profit substantial! Afirmatia, desi foarte mult exagerata, contine insa un sambure de adevar: romanul este mult mai putin dispus sa investeasca in dezvoltarea personala decat americanul. Iar consecintele sunt vizibile!
5. Nu am chef sa ma disece/ sa ma judece ala (citeste psihanalistul) pe canapea
O viziune deloc confortabila asupra relatiei client-psihanalist, in care psihanalistului i se atribuie un rol sadic – moralizator. Dimpotriva, atitudinea psihanalitica presupune abtinerea de la judecati de valoare sau de la oferirea de sfaturi, tocmai datorita respectului profund pentru dreptul clientului de a-si organiza propria existenta asa cum hotareste el insusi. Unul din scopurile unei psihanalize este obtinerea unei cresteri considerabile in planul autonomiei.
6. Nimeni nu poate intelege cu adevarat ce simt eu. Deci, ce rost are sa consult un psihanalist?
Aceasta presupunere implica senzatia unei prapastii intre persoana care o afirma si ceilalti. Suntem intr-adevar diferiti, unici, dar nu traim in universuri paralele. Intre noi exista o punte de legatura la care nu ar trebui sa renuntam atat de usor. Iar puntea aceasta poate fi intarita, consolidata, prin relatia cu cineva care manifesta disponibilitate, receptivitate si empatie pentru trairile noastre, care stie sa asculte si care este capabil sesizeze aspecte la care noi nu ne-am gandit niciodata.
Autor: Virgiliu Rîcu
Psihoterapeut, Life & Executive Coach
Sursa: psiholife.ro
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural