Cu fiecare zi ce trece sunt raportate noi cazuri cu infectia COVID 19. Cu alte cuvinte, este o infectie ce afecteaza toate categoriile de varsta, de la copii pana la varstnici. La unele persoane virusul SARS-CoV-2 va determina o infectie mai usoara a bolii, in timp ce alte persoane vor dezvolta forme moderate sau severe, care pot necesita monitorizare intraspitaliceasca.
Simptome COVID 19
Ca orice alta infectie, virusul are o perioada de incubatie care dureaza intre 2 si 14 zile. Conform statisticilor perioada medie de incubatie a virusului este de 5 - 7 zile.
In functie de imunitatea fiecarei persoane, simptomele prin care se manifesta infectia sunt grupate in 3 categorii: simptome mai putin frecvente, frecvente si mai grave.
Simptome mai putin frecvente ale infectiei cu COVID 19
La un procent mai mic al populatiei, apar urmatoarele simptome: dureri de cap si dureri musculare, durere in gat, diaree, conjunctivita, pierderea gustului sau a mirosului, iritatie la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la maini sau de la picioare.
Simptome mai frecvente ale infectiei cu COVID 19
Exista un procent mai mare al populatiei care prezinta urmatoarele simptome: febra, tuse seaca, oboseala. Ar putea sa mai apara dureri in gat, congestie nazala, dureri de cap, musculare, dificultati respiratorii si chiar diaree.
Simptome grave ale infectiei cu COVID 19
In aceasta categorie se regasesc si dificultatile de respiratie sau dispneea, durerea sau presiunea toracica, incapacitatea de a vorbi sau de a te misca.
Ca in orice alte infectie, sunt persoane care sunt purtatoare ale virusului, nu prezinta simptome, altfel spus, sunt asimptomatice, dar cu toate acestea, pot transmite virusul mai departe.
Cea mai expusa categorie sunt persoanele varstnice si cele care prezinta hipertensiune arteriala, probleme cardiace sau diabet. Din acest motiv, se recomanda de catre specialisti ca toate persoanele care prezinta simptome sau au intrat in contact cu persoane care au fost declarate pozitive sa mearga la centru de testare pentru COVID 19.
Centru de testare coronavirus
Unul dintre cele mai sigure centre unde pot pacientii sa mearga pentru efectuarea testului Real Time - PCR Covid 19 este reprezentat de Laboratoarele si Clinicile GRAL Medical. Din dorinta de a fi cat mai aproape de pacienti si pentru a avea grija de sanatatea lor, Clinicile GRAL Medical au investit in aparatura de ultima generatie, astfel incat, rezultatele eliberate in urma testarii sa aibe o acuratete maxima. Pentru ca au inteles cat de importanta este testarea la cerere si eliberarea rezultatului bilingv in timp util, a fost creat un orar special in Clinicile GRAL Medical in care pacientii pot merge si fara programare in centrele si intervalele orare specificate pe site-ul https://www.gralmedical.ro/Centre-Gral-Medical.
Recoltarea pentru testul RT-PCR
Pentru a avea acuratete maxima, medicii recomanda tuturor pacientilor, ca inainte cu 4 ore de recoltare acestia sa nu consume alimente, bomboane mentolate, guma de mestecat si sa nu fumeze. In acest interval se poate consuma doar apa. Nu se vor folosi decongestionante nazale in ziua recoltarii.
Rezultate test COVID 19
Laboratoarele GRAL Medical vor elibera rezultatul testului in maxim 48 ore si va fi disponibil in varianta bilingva, romana-engleza sau engleza-germana. Rezultatul poate fi accesat direct in aplicatia de mobil GRAL sau in contul de pacient GRAL accesibil pe site-ul www.gralmedical.ro. Pentru pacientii, care din diferite motive au nevoie de rezultat mai repede, in momentul in care li se va recolta, trebuie ii comunice cadrului medical ca au nevoie de rezultat urgent si exista posibilitatea de eliberare a rezultatului in maxim 24 de ore.
Va asteptam in centrele GRAL Medical pentru a beneficia de servicii medicale prompte la standarde inalte de calitate: testare COVID-19, analize de laborator, consultatii si investigatii, diagnostic si tratament.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri