Mereu spunea că nu are timp, că ajunge târziu de la muncă, iar timpul liber rămas nu știa cum să-l împartă mai bine. Însă o durere netratată la timp poate duce la complicații. Soțul său, Vlad, are 56 de ani și de luni de zile simte o durere în partea stângă, în zona lombară, în ultimele zile, durerea, însă, a urcat spre stomac. Iar într-o noapte nu a mai rezistat. “Mi-a spus că urinează cu sânge. Atunci mi-am dat seama că este ceva grav și nu trebuie să îl las să mai amâne mersul la medic. Până acum găsea tot felul de scuze: a mai trecut durerea, nu am timp, poate mă duc săptămâna viitoare. Mi-a fost teamă să nu fie ceva foarte grav. Atunci mi-am adus aminte de o colegă care mi-a vorbit despre problemele ei urinare, ea ne-a recomandat Clinica de Diagnostic Gral”, povestește soția pacientului.
Sângele în urină este un simptom care arată că piatra zgârie ureterul sau rinichiul. Revenind la durere, aceasta nu este singurul simptom al pietrelor la rinici, este, însă, cel mai frecvent și se ajunge până la faza în care durerea este lombară și ajunge să se simtă până în hemiabdomen ipsilateral către organele genitale externe. Toate acestea pot fi însoțite de greață, vărsături, sau de infecția urinara, cauzată de blocarea căii urinare din cauza calcului urinar (denumirea medicală a pietrelor la rinichi) și de hematurie (sânge în urină).
Pacientul a ajuns la Clinica de Diagnostic Gral cu trimitere de la medicul de familie, dar putea să aibă și recomandarea medicului specialist, pentru că procedura poate fi decontată de CNAS. Mai întâi, a efectuat un set de analize și urografia (o tehnică radiologică de înaltă precizie pentru vizualizarea tractului urinar). Investigația a fost efectuată la Centrul de Radiologie GRAL. Pe baza rezultatelor analizelor și a urografiei, doctorul Victor Mirciulescu, medic specialist urolog, cu aproape 20 de ani de experiență, a decis ca bărbatul să fie supus procedurii de litotriție extracorporală cu unde de șoc ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy). Procedura este recomandată doar celor care au litiază renală sau ureterală (calculi sau pietre la rinichi sub 2 cm).
Cu ajutorul undelor de șoc au fost dizolvate pietrele, undele de șoc sunt orientate direct spre piatră, țintesc și pulverizează piatra care se transformă în fragmente mici, pentru a li se permite să fie eliminate prin urină. Eliminarea se face în timp, de la câteva zile la câteva săptămâni. Tratamentul prin această metodă modernă și neinvazivă are loc ambulator, bolnavul nu este internat și pleacă acasă după intervenție. Rata de succes a litotriției extracorporale cu unde de șoc este de 80-90%, totul depinde și de compoziția, mărimea și poziția pietrelor la rinichi. Există însă și situații în care nu se poate utiliza litotriția extracorporeală cu unde de șoc, care sunt acestea aflați aici.
Iată ce spune pacientul, după intervenție:“Am avut dureri groaznice la rinichiul stâng. M-am recuperat rapid, după intervenția cu litotriție extracorporală cu unde de șoc. Acum îmi pare doar rău că am ezitat atât de mult timp să ajung la medic, aș fi putut dormi liniștit și nu mă mai simțeam atât de rău la muncă. Erau perioade când nu puteam să stau locului din cauza durerii”.
Vindecarea este mai rapidă după această metodă de tratament tocmai pentru că nu s-a recurs al bisturiu. Doctorul Victor Mirciulescu recomandă ca după o astfel de intervenție pacientul să urmeze un regim alimentar, care va preveni formarea de noi pietre la rinichi. Medicul va face recomandarea după ce cunoaște compoziția pietrelor la rinichi cu ajutorul analizelor de laborator realizate in Laboratorul GRAL Colentina. Chiar dacă există și tratament medicamentos pentru prevenție, cel mai indicat este să consumăm suficiente lichide.
Una dintre cauzele pietrelor la rinchi sau a calculilor renali o reprezintă chiar deshidratarea, dar și alimentația bogată în proteine și săracă în fibre. Suntem învățați să consumăm lichide, cel puțin 2 litri, dar depinde și ce apă consumăn, pentru că ne putem trezi că apa a fost calcaroasă și a îmbolnăvit rinichii. Dar sunt o multitudine de alte cauze care pot genera calculi renali, cum ar fi sedentarimsul, infecțiile urinare, dar și funcționarea unui singur rinichi. Dacă știti că aveți în familie persoane care au probleme cu rinichii, este recomandat să vă faceți analize, pentru că există predispoziție la formarea de calculi renali.
Cifrele arată că un sfert dintre români au pietre la rinichi, cei mulți sunt bărbați, cu toate că în ultimi ani și numărul femeilor care suferă de o astfel de afecțiune a crescut. Cu toate acestea durerile provocate de pietrele la rinichi în cazul bărbaților sunt mai puternice, explicația este acea că tractul urinar este mai lung și piatra se elimină mai greu, deci și durerea va fi mai mare.
Toată lumea a auzit despre pietrele la rinichi, dar ce sunt acestea până la urmă? Deșeurile din organism, care nu ajung să se dizolve în fluide și să formeze urina, ajung să se depună sub formă de cristale în interiorul rinichilor. Astfel că acestea ajung în timp tari ca piatra, de aici și denumirea pietre la rinichi. Ele pot fi de dimeniusni diferite, de la un grăunte de nisip la o dimensiuni care poate duce la blocarea rinichiul.
Grupul GRAL Medical a inaugurat în 2009, Centrul de Excelenţă pentru eliminarea pietrelor la rinichi. In Centrul FortLit a fost implementată pentru prima dată în sistemul privat de sănătate, procedura de litotriție extracorporală cu unde de șoc ESWL. Centrul este dotat cu aparatură de ultimă generație, iar specialiștii urologi tratează aici, la cele mai înalte standarde, pacienții care au pietre la rinichi. Doctorul Victor Mirciulescu este medic primar în urologie, face parte din echipa GRAL Medical și este membru al Asociației Române de Urologie și al Asociației Europene de Urologie.
GRAL Medical oferă pacienţilor servicii personalizate, asigură o gamă completă şi diversificată de servicii medicale de cea mai înaltă calitate, abordând tratamente noi şi inovative pentru România. Grupul are o rețea de 54 de centre medicale în 8 județe din țară dintre care 14 laboratoare, 28 centre regionale de recoltare, 14 clinici (din care 3 centre de imagistica medicala) si 4 spitale oncologice: Spitalul OncoFort din capitala cu secţiile (radioterapie, chimioterapie si dializa), Spitalul OncoFort Ploiesti, Spitalul OncoFort Craiova, Spitalul OncoFort Piteşti si un centru de medicina nucleara - Spitalul OncoFort Caloian, cu cele 2 secţii (pentru realizarea scintigrafiilor şi tratarea cancerului tiroidian bine diferenţiat).
Programări pentru serviciile GRAL Medical se pot face direct la telefon: 031 110 0000 sau pe formularul din site: https://www.gralmedical.ro/FortLit.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară