Mit: Nu ai voie sa te speli, sa faci dus la menstruatie
Trebuie sa faci dus zilnic, daca se poate dimineata si seara, sangele fiind mediul ideal pentru bacterii, astfel riscul de infectivitate este mare si trebuie sa ai o igiena mai intensa. Dusurile nu sunt interzise, desi am auzit multe femei (in general mai in varsta) spunand ca nu ai voie sa te speli ci sa te stergi cu servetele umezite sau prosop, sa stai cu mainile in apa rece etc. Desigur ca este chiar indicat dusul, insa nu baile si vom vedea mai jos in acest articol de ce baile si sauna sunt interzise.
Mit: Orice femeie trebuie sa aiba un ciclu menstrual de 28 de zile
Ciclul menstrual de 28 de zile a fost considerat ca fiind cel ideal, in care zilele de sangerare sunt putine, insa fiecare femeie este unica, astfel ca la fel de normale sunt si ciclurile menstruale in care sangerarea poate dura chiar 6 zile, cu conditia ca fluxul sanguin sa fie scazut si femeia sa nu prezinte dureri foarte mari, greata, voma sau orice alte manifestari care nu sunt normale pentru aceasta perioada.
Mit: Poti intretine contacte sexuale pana la 5 zile dupa menstruatie caci nu ramai insarcinata
Teoretic la un ciclu menstrual regulat si normal aceasta regula ar fi la fel de adevarata ca cea care spune ca nu poti ramane insarcinata la menstruatie. Insa aceleasi motive care fac din a doua afirmatie un mit stau la baza contrazicerii si prezentului mit. Fie din cauza variatiilor hormonale, fie din cauza unei ovulatii spontane o femeie poate ramane insarcinata in aceste zile, la fel cum poate ramane insarcinata daca intretine contacte sexuale la menstruatie (neprotejate, cu ejaculare intravaginala).
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate