Evitata contactul sexual pe tot parcursul recuperarii.
Activitatea sexuala nu este recomandata timp de cel putin sase saptamani dupa operatie. Asteapta acordul medicului tau pentru a nu pune in pericol incizia. De asemenea, nu folosi tampoane internne decat la recomandarea doctorulu.
Incearca sa indepartezi sursele de stres.
O stare generala de bine, fara stres, va favoriza recuperarea rapida a interventiei. Incearca sa ramai pozitiva si calma pe tot parcursul perioadei de vindecare, chiar daca hormonii dicteaza altceva.
Pana acum cativa ani, histerectomia insemna o interventie chirurgicala de cateva ore, trei sau patru zile petrecute in spital si o perioada de recuperare de 4-6 saptamani. In ultimul deceniu insa a devenit din ce in ce mai accesibila o alternativa la interventia clasica, si anume histerectomia laparoscopica. Efectuata dupa principiile chirurgiei minim invazive, aceasta procedura reduce durata interventiei, durata spitalizarii si a perioadei de recuperare, precum si rata complicatiilor, reprezentand un progres major in chirurgia ginecologica.
Dr. Silviu Istoc a realizat cu succes o operatie prin care a indepartat laparoscopic un fibrom uterin gigant aflat in necroza, pastrand intact uterul unei paciente de 30 de ani.
„Pacienta s-a prezentat in 2014 cu un fibrom cat o sarcina, fara nicio speranta, dupa numeroase consulturi in care singura varianta prezentata era operatia de histerectomie, care presupune extirparea intregului uter. Interventia a durat aproximativ 3 ore, dificila, fibromul fiind mai mare decat uterul si dificil de operat chiar si pe cale clasica. Dupa numeroase investigatii si pregatiri care au durat doua saptamani am operat-o laparoscopic, putand pastra uterul si eliminand doar tumora gigant. Recuperarea a fost foarte rapida, in doar doua zile pacienta fiind externata", explica medicul.
* Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi.
Foto fr si main: By I AM NIKOM /Shutterstock
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn