Virusul A (N1H1) datorita mutatiilor pe care le-a suferit a devenit transmisibil la om (care nu este imunizat pentru acest virus) si de asemenea se transmite de la om la om probabil pe cale respiratorie, insa nu se stie exact care este modalitatea de transmitere interumana. Se pare ca aceasta viroza se transmite de la animal la om mai mult prin contactul direct cu porcul sau cu suprafete cu care acesta a venit in contact, virusul rezistand in mediu timp de 2 ore. Nu este demonstrata transmiterea infectiei de la animal la om prin consumul carnii infectate ci din contra, in urma analizelor se neaga acest aspect.
Interuman, virusul se pare ca se transmite atat pe cale aeriana cat si prin atingerea obiectelor, suprafetelor sau persoanelor contaminate si reatingerea fetei (ochi, nas, gura). Omul incepe sa transmita viroza inca de cand are primele simptome si este contagios timp de 7 zile.
De ce este atat de periculos virusul gripal?
Majoritatea oamenilor sufera anual de cel putin o infectie respiratorie, aceasta este insa declansata de bacterii si este mai putin agresiva. Infectiile respiratorii cu virusuri gripale sunt insa extrem de agresive si rapun chiar si o persoana total sanatoasa, tanara si cu un sistem imunitar puternic, astfel ca in fata unei epidemii respiratorii virale sunt in pericol toate persoanele de toate varstele indiferent de starea de sanatate a acestora.
Care sunt simptomele gripei porcine?
Simptomatologia este similara celei unei raceli obisnuite, doar ca simptomele devin mai intense intr-un timp foarte scurt, inrautatind brusc starea de sanatate. Simptomele constau in febra, frisoane, astenie severa, dureri de cap, dureri la nivelul cutiei toracice, scurgeri nazale si infundarea nasului, dureri musculare, fatigabilitate, stranut, tuse, lacrimarea ochilor etc. Persoana care are astfel de simptome trebuie sa cheme de urgenta medicul de familie la domiciliu unde se va izola pana la venirea medicului cand va urma indicatiile acestuia.
Cum putem preveni infectarea cu gripa porcina?
O preventie totala nu este posibila, insa se pot lua urmatoarele masuri:
- Sa va spalati bine mainile si orice aliment il mancati;
- Sa preparati termic alimentele inclusiv carnea de porc (sa fierbeti cel putin 5 minute, carnea sa fie bine preparata termic, nu in sange ci din contra, mai arsa);
- Sa va efectuati, daca nu ati facut-o inca, vaccinurile antigripale.
- Daca tocmai v-ati intors in tara din zonele epidemice obligatoriu faceti controlul sanatatii la Institutul de boli infectioase Matei Bals din Bucuresti.
- Se recomanda ca, daca un membru al familiei prezinta simptomele unei afectiuni respiratorii, toti membrii familiei sa poarte masca ce trebuie sa acopere si nasul, nu numai gura.
- Folosirea batistei personale pentru tuse si stranut (nu cereti servetele de exemplu care au fost atinse de alta persoana);
- Purtati in permanenta la voi un dezinfectatnt (spray, gel) care nu necesita clatire pe care sa il folositi oricand pentru maini sau suprafete.
- Dormiti 8 ore pe noapte, adoptati o alimentatie bogata in vitamine si minerale, mancati fructe acre (cu vitamina C), incercati tehnicile antistres si de relaxare, astfel incat organismul sa fie odihnit, puternic si sistemul imunitar in conditii optime de functionare.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Un test genetic pentru o dieta super-personalizata
De ce ne ingrasam? 7 motive pe care le ignori
Atentie - Pericole pentru sanatatea parului
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară