29 Ianuarie 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Cercetările arată că obezitatea este un factor de risc pentru mai multe afecțiuni grave, inclusiv diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă. Însă, știai că această afecțiune este legată și de bolile gingivale?

Neplăcute și nedorite, cariile dentare reprezintă totuși, cea mai frecventă problemă apărută în cavitatea bucală. Cauza? Apariția cariilor este cauzată de o multitudine de factori, printre care se numără Streptococus Mutans, anatomia dintelui afectat de carie, tipul alimentației pacientului, și igiena dentară a acestuia.

Cercetările arată că obezitatea este un factor de risc pentru mai multe afecțiuni grave, inclusiv diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă. Însă, știai că această afecțiune este legată și de bolile gingivale? „Acest lucru apare ca urmare a faptului că supraponderabilitatea severă poate agrava infecții precum boala gingiilor. Ba mai mult, obezitatea este, de asemenea, legată de alte condiții de sănătate orală, cum ar fi gura uscată și cariile dentare. De asemenea, poate avea un impact extraordinar asupra stării generale de sănătate.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic stomatolog în cadrul clinicii ce-i poartă numele.

Și mai mult decât atât, știai că tinerii prezintă un risc deosebit de obezitate, deși această afecțiune poate afecta persoanele de orice vârstă? Prin urmare, indiferent de vârstă, este extrem de important să ai și să-ți menții un stil de viață sănătos, cu o dietă bună și o activitate fizică regulată. Mai mult, mai multe studii științifice au arătat legătura dintre sport, mișcare și igiena orală.

Dinți, obezitate și inflamații – ce spun studiile?

Studii recente au arătat că obezitatea și dinții sunt două elemente strâns legate: obezitatea este boala cronică a vremurilor noastre și este o problemă în creștere în mai multe țări.

O cercetare efectuată de unii savanți americani a emis ipoteza și a demonstrat existența unei relații foarte strânse între obezitate și bolile parodontale. Printre alți factori, această legătură este urmarea rezistenței la insulină tipică obezilor și prezenței mai mari a proteinelor inflamatorii.

„Din aceste motive, persoanele obeze ar trebui să efectueze constant vizite la stomatolog și, mai presus de toate, să apeleze la serviciile de igienizare dentară cel puțin de două ori pe an, tocmai pentru a reduce posibilitatea infecțiilor bacteriene. Mai mult decât atât, persoanele obeze suferă adesea de inflamații ale gingiilor și iritații ale cavității bucale: aceste simptome ar putea anunța apariția parodontitei. Important de reținut! Parodontita sau parodontoza este o boală care, dacă nu este tratată cu atenția cuvenită și la momentul potrivit, poate duce la pierderea dinților., punctează dr. Nassar, stomatolog.

O analiză a tendințele viitoare indică o creștere a incidenței obezității asupra întregii populații. Conform specialiștilor, obezitatea a atins acum proporțiile unei epidemii. În plus, creșterea în greutate este de obicei însoțită de o scădere a atenției pentru sănătatea și imaginea cuiva: respingerea de sine se reflectă adesea în abandonarea anumitor obiceiuri și, în mod specific, ar putea ca programul de igienă orală să fie insuficient, rezultând o creștere a plăcii bacteriene și a tartrului dentar.

Rezultatul? Drum liber și un debut al gingivitei și parodontitei. „Boala parodontală începe ca o boală inflamatorie cronică a gingiilor (gingivită) și se poate agrava, ducând la distrugerea și perderea țesutului gingival și chiar la pierderea osuluialveolar (parodontită). Etapa finală are ca rezultat pierderea dinților și este, de asemenea, asociată cu unele boli inflamatorii sistemice.”, ne informează specialistul.

De asemenea, s-a constatat că indivizii cu un indice de masă corporală ridicat (IMC) care produc un nivel mai ridicat de proteine ​​inflamatorii, precum și concentrații crescute de markeri inflamatori sunt, de asemenea, asociați cu obezitatea. În parodontită, nivelurile crescute ale markerilor de inflamație din sânge - cum ar fi proteina C reactivă (CRP) sau interleukina 6 (IL-6) - se găsesc indicând reacții sistemice locale de inflamație în cavitatea bucală.

Obezitate – uzură și fracturi dentare - Creșterea în greutate duce, de asemenea, la o creștere a sarcinilor de mestecat, astfel încât este obișnuit la pacienții obezi să se confrunte cu uzură sau fracturi ale dinților. Este posibil ca pacientul să nu dezvolte probleme articulare, deși există o creștere a masei corporale și, prin urmare, și a posturii, dar poate prezenta o modificare importantă a componentei ocluzale. Aceste probleme trebuie, de asemenea, abordate cât mai curând posibil.

Obezitatea și copiii – În cazul copiilor, obezitatea poate fi văzută ca o afecțiune care afectează creșterea și dezvoltarea: „obezitatea la copii și supraponderalitatea pot avea un impact asupra erupției dentare, afectând (posibil în mod negativ) apariția dentiției permanente la pubertate și expunând tânărul pacient la un risc de boli orale.

De fapt, dintr-un studiu american din 2012 s-a constatat că prezența obezității se corelează semnificativ cu un număr mai mare de erupții dentare în perioada de dentiție mixtă. La copiii obezi, dinții permanenți apar mai devreme decât la copiii cu greutate normală. Un rezultat ce își asumă o anumită relevanță clinică în stomatologia pediatrică, atât în ​​ceea ce privește riscul mai mare de carii dentare, cât și probabilitatea mai mare de apariție a malocluziei.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri