Cere ajutorul medicului și apelează periodic la controale dentare
Așadar, pentru pacienții obezi, rolul medicului dentist devine fundamental pentru a verifica, în anamneză, prezența problemelor medicale care pot fi corelate cu obezitatea, sugerând pacientului să contacteze și alți specialiști. „De aceea, îi sfătuiesc pe cei care suferă de obezitate să facă frecvent controale dentare, pentru a preveni și trata orice inflamații sau infecții orale. Acești pacienți, în general, sunt monitorizați cu o atenție sporită și din punct de vedere igienic, crescând probabil frecvența ședințelor de igienă profesională (scalare și motivație).”, punctează medicul stomatolog.
Concluzii
Din punct de vedere strict dentar, la pacienții obezi riscul de boli parodontale este mai mare și favorizat de:
- apariția diferitelor fenomene fiziologice agravante, cum ar fi rezistența la insulină și producția crescută de proteine inflamatorii;
- persistența unor obiceiuri cum ar fi o îngrijire deficitară și igiena orală slabă;
- o dietă bogată în grăsimi și săracă în substanțe nutritive esențiale, pentru a proteja organismul de atacurile bacteriilor și paraziților, inclusiv a celor responsabili de infecțiile parodontale.
În cadrul alimentației, cu toții știm că ne hrănim cu trei mari categorii de nutrienți: glucide, proteine și lipide. Glucidele sunt regăsite și în zahăr, alimente procesate, fast-food etc. Aportul glucidic crescut prin aceste tipuri de alimente duce la apariția cariilor, dar și la un surplus de greutate corporală, posibil și obezitate. Iar creșterea în greutate este, de asemenea, responsabilă pentru alte probleme care subminează sănătatea cavității bucale, cum ar fi:
- uzura sau fracturile dinților din cauza creșterii sarcinilor de mestecat;
- malocluzii severe din cauza problemelor de postură (uneori cauzate de o creștere a masei corporale);
- la pacienții mai tineri, în plus, excesul de greutate poate influența negativ apariția dentiției permanente la pubertate și poate expune tânărul pacient la riscul de boli ale cavității bucale (cariile dentare, malocluzii severe...).
„Prin urmare, dacă îți dorești să fii sănătos, și cu cât mai puține carii, trebuie să-ți revizuiești stilul de viață, să reduci sau chiar să elimini alimentele procesate, zahărul, fast-food-ul.”, concluzionează specialistul.
Foto fr si main: By Krakenimages.com /Shutterstock
Te confrunți cu unele probleme dentare? Cere părerea specialistului și vino la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri