Pandemia de coronavirus ne-a schimbat stilul de viață extrem de mult, atât pe plan personal și social, cât și pe plan profesional. Distanțarea socială, anularea evenimentelor și carantinarea au fost doar o parte din măsurile adoptate, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-COV-2. Însă, pe lângă aceste măsuri, este important să luăm în calcul și alte metode pentru a ne proteja sănătatea pe timp de pandemie. Așa că iată ce produse ar trebui să folosești în mod regulat, pentru a evita riscul contaminării cu noul coronavirus.
Măști de protecție
Când o persoană infectată cu COVID-19 tușește, aceasta elimină picături respiratorii în care se află virusul SARS-COV-2. Iar printr-un singur episod de tuse se pot elimina până la 3000 de picături respiratorii, care se vor depune rapid pe suprafețele din apropiere. Însă, o parte din ele vor rămâne în aer ore întregi. Așa că măștile de protecție ne pot ajuta să reducem transmiterea virusului în comunitate, mai ales dacă sunt purtate în zonele aglomerate, sau în transportul public.
Virusul poate fi răspândit de persoanele asimptomatice, atunci când strănută, tușesc sau chiar când vorbesc. Așa că este important ca populația să poarte măști medicale în spațiile închise sau în locurile aglomerate, pentru a reduce riscul contaminării.
Materialul din care sunt realizate aceste măști este impermeabil și este destinat să garanteze un nivel ridicat de rezistență la penetrarea fluidelor și a microorganismelor. Forma rectangulară și banda frontală se modelează pe forma nasului, asigurând astfel un grad ridicat de confort, în utilizare. Însă, este important de reținut că o mască medicinală este de unică folosință. Se poartă o singură dată și se aruncă atunci când se umezește.
Pe lângă măștile medicale, există și alte măști cu filtre speciale, care oferă o protecție foarte ridicată și împiedică cele mai fine particule să pătrundă în interior. Aceste măști cu filtru sunt fabricate dintr-un material moale sau semitare, iar supapa de expirare minimizează rezistența expirării și asigură evacuarea căldurii și a umidității.
Dezinfectant pentru mâini
Spălatul frecvent pe mâini este una dintre cele mai eficiente și mai simple metode prin care poți evita îmbolnăvirea și răspândirea bolilor. Însă, atunci când nu ai acces la apă și săpun, este necesar să îți dezinfectezi mâinile corespunzător, folosind un dezinfectant pentru mâini.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, dezinfectanții uzuali trebuie să conțină între 50-70% alcool. Însă, termenul „alcool”, menționat pe eticheta dezinfectanților pentru mâini se referă de fapt la etanol, care este cunoscut și sub numele de alcool etilic sau alcool izopropilic. Spre deosebire de alcoolul etilic, cel izopropilic este sintetic, are un miros mai înțepător și poate cauza iritații la nivelul pielii. Așa că îți recomandăm să optezi pentru un dezinfectant de mâini pe bază de alcool etilic, care este mult mai prietenos cu pielea.
De asemenea, un dezinfectant pentru mâini eficient trebuie să conțină și apă, peroxid de hidrogen, dar și glicerină. Aceste substanțe au rolul de a dilua alcoolul și de a-l menține mai mult timp pe mâini, astfel încât acesta să acționeze eficient și să îndepărteze toate bacteriile.
Dezinfectant pentru suprafețe
Conform OMS, procesul de dezinfectare a suprafețelor este foarte important pentru a reduce riscul de contaminare cu COVID-19, în cadrul locuințelor, spațiilor de lucru, a unităților de învățământ, dar și în sălile de sport, în clădirile cu destinație comercială, în mijloacele de transport în comun sau în centrele comunitare.
În general, suprafețele care sunt atinse frecvent în aceste locații, ar trebui dezinfectate în mod regulat. Iar aici ne referim la mânerele și clanțele ușilor și ferestrelor, la blaturile de lucru, tejghele, birouri, toalete, robinete, tastaturi, dar și dispozitive cu touchscreen.
Pe piață există numeroase tipuri de dezinfectanți pentru suprafețe, de la șervețele umede, până la soluții, geluri sau spray-uri. Însă, OMS ne recomandă să alegem dezinfectanți pentru suprafețe pe bază de clor, care pot fi folosiți cu succes pentru îndepărtarea virusului SARS-COV-2.
Atunci când dezinfectezi suprafețele, ar fi indicat să păstrezi copiii și animalele de companie la distanță, până când suprafețele s-au uscat și nu mai emană un miros înțepător, specific dezinfectantului. Iar după dezinfectare, ar fi bine să aerisești foarte bine zonele în care ai folosit soluțiile pe bază de clor.
Acum găsești dezinfectanți la preț avantajos pe IgienaPHS.ro, de unde poți achiziționa atât produse pentru dezinfectarea mâinilor, cât și soluții pentru igienizarea suprafețelor sau a instrumentelor medicale.
Așadar, protecția joacă un rol foarte important în prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, așa că este recomandat să purtăm mască în locurile aglomerate, să ne igienizăm mâinile cât mai des și să dezinfectăm regulat suprafețele pe care le atingem frecvent, atât acasă, cât și la locul de muncă.
Foto fr si main: Photo by Tai's Captures on Unsplash
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară