Semne ale parodontozei. Cum o recunoști?
Manifestările parodontozei sunt multiple, de la cele mai simple (sângerarea gingivală), până la cele mai grave (mobilitatea dentară ce impune deseori extracții multiple și lasă în urmă distrugeri mari ale osului maxilar). „Uneori poate fi identificată printr-un miros neplăcut în gură (halitoza). Alteori prin roșeața gingivală și sângerare la periaj, sau tumefierea gingivală pe alocuri sau generalizat. În alte cazuri, putem observa pur și simplu că dinții și-au modificat poziția, și mergem intrigați la dentist, care constată că boala parodontală de care suferim e deja avansată și a produs retragerea osului și migrarea dinților”, punctează specialistul.
Ce e de făcut? Cum combați parodontoza și o eventuală boală de inimă?
Toate acestea pot fi împiedicate prin control periodic, deoarece noi singuri nu ne verificăm zilnic gura în fața oglinzii, să aflăm ce se mai întâmplă cu dinții noștri, chiar dacă ne facem ritualul igienic cu foarte multă conștiinciozitate.
Deci prima recomandare: consultația la fiecare 6 luni sau un an, cu o radiografie panoramică. De ce este nevoie de radiografie? Medicul ne lămurește: „Pentru că doar cu ajutorul acesteia se poate observa nivelul osului maxilar și eventualele pungi parodontale (acele șănțulețe adâncite dintre dinte și gingie, în care se acumulează microbi și toxine de microbi, care distrug ligamentele de susținere ale dintelui și osului dimprejur.”, ne lămurește specialistul clinicii de implantologie Lorelei Nassar.
Dar prima, cea mai importantă și cea mai eficientă măsură, este prevenția. Aceasta se realizează de către noi în mod conștient, prin măsuri de igienă corecte: periaj corect de 2-3 ori pe zi, folosirea unei ape de gură antimicrobiană, control la medicul stomatolog cu radiografie de 2 ori pe an, detartraj de 2 ori pe an și, în cazul unei ușoare afectări parodontale, de 4 ori pe an, folosirea dușului bucal și/sau a aței dentare. Toate acestea sunt măsuri simple, necostisitoare, care ne salvează sănătatea la timp.
A doua măsură: igienizare periodică. Oricât am fi de ocupați, și orice fel de igienă am avea, absolut perfect menținută, cu tehnologie de ultimă oră/periuțe electrice și altele, detartrajul și periajul profesional în mod periodic sunt absolut obligatorii. Pentru că sunt foarte multe nișe de retenție, în care periuța nu e suficient de eficientă, și se acumulează tartru și placă bacteriană chiar și sub gingie.
* Informații oferite de specialiștii Clinicii de implantologie Dr Nassar
Foto fr si main: De la RossHelen /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri