31 Martie 2021 publicat în Sanatate 19 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Dincolo de însemnătatea sa religioasă, postul este o perioadă în care se produc extrem de multe transformări la nivel fizic, transformări recunoscute de către comunitatea medicală.

Postul Paștelui, supranumit Postul Mare, reprezintă pentru creștini una dintre cele mai importante perioade din an. Dincolo de însemnătatea sa religioasă, postul este o perioadă în care se produc extrem de multe transformări la nivel fizic, transformări recunoscute de către comunitatea medicală.

Din punct de vedere al nutriției, postul înseamnă abținerea de la alimente de origine animală, precum și de la alcool, iar efectele sale pozitive implică o îmbunătățire a sănătății generale și chiar prelungirea vieții.

„Reducerea cu doar 12% a consumului zilnic de calorii poate îmbunătăți sănătatea generală a organismului și chiar prelungi durata de viață. Studiile de specialitate au surprins îmbunătățiri ale indicilor de masă corporală, ale toleranței la glucoză sau ale acțiunii insulinei, precum și scăderea proceselor inflamatorii. Mai mult decât atât, la persoanele care țin post se remarcă o creștere a performanțelor intelectuale și a eficienței acțiunilor cotidiene, instalându-se de asemenea un sentiment de claritate, flexibilitate și o energie pozitivă”, afirmă Maria Martac (foto), biolog, consultant în nutriție și Health Coach în cadrul Clinicii DigestMed.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Lucruri pe care le poți face în această primăvară, pentru sufletul tău Pe 6 iulie 2024, Luna Nouă în Rac ne binecuvântează destinul și ne arată calea spre vindecare emoțională și noi începuturi sacre Rugăciune de vindecare miraculoasă - Puterea credinței în momentele de suferință

Căror persoane le este contraindicat postul?

Postul poate fi ținut de către orice persoană sănătoasă din punct de vedere clinic, cu excepția copiilor în creștere și al femeilor însărcinate. Postul nu este recomandat persoanelor care suferă de cancer, malnutriție, diabet de tip 1 sau alte afecțiuni precum guta sau aritmia cardiacă. Nu în ultimul rând, postul nu este recomandat bătrânilor, persoanelor care au suferit transplanturi sau au tratamente imunosupresoare pentru diferite afecțiuni.

Alimente recomandate pentru a fi consumate în timpul postului

„Chiar dacă alegem să ținem post, organismul nostru are în continuare nevoie de toți macronutrienții (proteine, lipide și glucide), micronutrienții (vitamine, minerale), fibre și apă. Atunci când vorbim de sursele de proteine vegetale obligatorii, putem aminti mazărea, ciupercile, quinoa, fasolea, cânepa, năutul, amaranth-ul, alunele, migdalele, avocado, zarzavaturile, brocolli sau dovlecelul.

SPA-ul tău personal de la Marea Moartă Semnificația spirituală și simbolurile trandafirilor O privire de ansamblu asupra evenimentelor astrologice ale lunii August 2024: Vuiet în Univers și o aglomerație planetară cu energii incredibile care schimbă jocul COMPLET
Foto: De la SAM THOMAS A /Shutterstock

Dacă ne gândim la sursele de Omega 3 și 6, notăm aici semințele de in, ulei de floarea soarelui presat la rece, măsline sau dovleac. Printre carbohidrații complecși, cu descărcare prelungită, se numără orezul și pastele integrale, precum și biscuiții și pâinea din macris integral. Nu în ultimul rând, este important să consumăm fructe și salate din legume crude de exemplu morcov, țelină, pătrunjel, varză, gulie sau pregatite la aburi păstârnac, sparanghel, praz. De asemenea, recomand în aceste perioade consumul de ceaiuri medicinale neîndulcite din plante precum arnica, gălbenele, coada-șoricelului, gălbenele, soc, salvie, urzică, afin, tei, mentă, sânziene galbene, păpădie, tătănească”, adaugă Maria Martac.

Ana Barbu, consultant în somn și om de televiziune: Toți copiii pot avea nopți foarte bune! Mama epuizată este un mit care trebuie să apună cât de curând 10 Semne (mai mult decât) evidente din partea Universului că ai nevoie de o schimbare în viaţa ta ACUM! 7 moduri în care alimentele procesate industrial ne afectează sațietatea, explicate de jurnalistul Johann Hari

Cele mai frecvente greșeli comise de persoanele care țin post

Doar pentru că în timpul postului putem consuma alimente de natură vegetală, nu înseamnă că trebuie să exagerăm cu ele. Astfel, este complet greșit să considerăm că putem ronțăi toată ziua dulciuri, covrigei, fructe sau semințe. Aportul excesiv de alimente, chiar daca nu sunt de origine animală, determină apariția rezistenței la insulină și creșterea țesutului adipos.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da persoanelor care țin post este să evite pe cât posibil așa numitele produse ‘de post’: covrigii, pateurile vegetale, gogoșile sau șnițelele din soia înecate în grăsimi trans (margarină). Majoritatea pline de zahăr, conservanți și coloranți care nu fac altceva decât să ne îngrașe și să ne îmbolnăvească”, avertizează specialistul DigestMed.

Horoscop DECEMBRIE 2024 –forța finalului! Previziunile în dragoste, bani, carieră și sănătate pentru a XII-a (și ultima!) lună Cum să ne menținem calmul în situații de stres: Tehnici practice și sfaturi pentru echilibru emoțional Ai grijă de tine, iubește-te și regăsește-te. Mai apoi, vei atrage ceea ce îți este menit să fie în viața ta

Foto fr si main: De la Nok Lek /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri