Ei bine, află că saliva joacă un rol esențial în curățarea dinților și menținerea sănătății bucale generale. De fapt, nu numai că aceasta contribuie la o digestie corectă a alimentelor, dar rolul salivei este esențial și pentru percepția aromelor, pentru neutralizarea acizilor prezenți în unele alimente și pentru protejarea suprafeței dinților. De aceea, pentru a păstra cel mai bine funcțiile digestive, de vindecare și de protecție ale acestui prețios aliat al nostru, este necesar să fim atenți la igiena orală și să încercăm să adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată.
De fapt, ce reprezintă saliva?
Pe scurt, saliva este un lichid format din apă, mucus, proteine, minerale și o enzimă numită amilază produsă de glandele salivare din gură, obraz, limbă și buze. De altfel, saliva reprezintă 99% apă, deci apa potabilă este cel mai bun mod de a stimula producția de salivă. Cantitatea de apă de care are nevoie o persoană în fiecare zi variază dar, în general, este indicat sa bem 8 pahare de apă în fiecare zi.
Cum ne ajută saliva?
Aceasta curăță în mod natural dinții, spălând bucăți de resturi alimentare și prevenind un atac acid prelungit asupra smalțului dinților. Saliva conține, de asemenea, agenți antimicrobieni, fapt ce ajută la combaterea bacteriilor nefaste care alimentează cariile. Saliva menține, de asemenea, gura într-un echilibru sănătos al pH-ului, deoarece fără salivă adecvată pot apărea mult mai ușor boli ale cavității bucale și ale gingiilor. „Producția adecvată de salivă este o modalitate excelentă de a ajuta la menținerea dinților curați, dar nu este un substitut pentru îngrijirea orală adecvată și de rutină. Toată lumea trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute la fiecare sesiune. ”, spune dr. Lorelei Nassar, implantolog la clinica cu același nume.
Care sunt alimentele ce deteriorează cel mai mult dinții?
Trebuie să reții că este important ce mănânci pentru dinții și gingiile tale. Când bei și mănânci alimente cu amidon sau zahăr, nu îți hrănești doar corpul, ci și bacteriile care pot provoca cariile dentare și boli ale gingiilor în gură.
Foto: De la wowow /Shutterstock„Placa este un film subțire, invizibil, lipicios de bacterii lipicioase și alte materiale care acoperă suprafețele tuturor dinților. Când zaharurile sau amidonul din gură intră în contact cu placa, se formează acizi care îți pot ataca dinții timp de 20 de minute sau mai mult după ce ai terminat de mâncat. Atacurile repetate pot descompune smalțul dur de pe suprafața dinților, iar acest lucru duce la formarea cariile dentare. Bacteriile din placă declanșează, de asemenea, un răspuns inflamator. Acest lucru determină inflamarea gingiilor, a oaselor și a altor structuri de susținere ale dinților.”, completează specialistul.
Mâncărurile cu amidon, care au aspect lipicios, cum ar fi pâinea, chipsurile sau gumele de mestecat, vor expune dinții la zahăr pentru perioade mai lungi de timp și vor provoca un atac acid susținut asupra smalțului dinților. Odată ce smalțul dinților s-a erodat, dinții devin mult mai sensibili la carii. Pentru a preveni atacurile acide susținute, resturile alimentare trebuie îndepărtate prin spălare de pe dinți și gingii.
Alimentele lipicioase și dulci sunt dăunătoare pentru dinți, pentru că tind să se „lipească” și să rămână pe dinți mai mult timp. Astfel, cresc șansele ca bacteriile să supraviețuiască și să distrugă dinții.
Alimentele și băuturile acide ar putea deteriora smalțul dinților. În plus, acestea sunt și zaharate (cum ar fi sucul), astfel că dublează problemele pentru dinți.
Iată alimentele dăunătoare danturii:
Unele alimente (dintre cele enumerate mai jos) nu sunt dăunătoare sănătății, cum ar fi fructele uscate, dar experții încurajează spălarea dinților, folosirea aței dentare și clătirea gurii după consumul acestora, pentru a ajuta la prevenirea cariilor.
Popcorn – Se blochează între dinți și favorizează dezvoltarea bacteriilor. Ferește-te de miezurile crocante care pot duce la crăparea dinților, și de corpurile ascuțite care pot duce la tăierea gingiilor.
Băuturi nealcoolice - Băuturile siropoase, cum ar fi băuturile răcoritoare și energizantele, sunt deosebit de rele pentru dinți, atunci când sunt consumate pe perioade lungi de timp. De asemenea, ar trebui evitate băuturile răcoritoare. Sunt încărcate cu zahăr, iar majoritatea băuturilor răcoritoare au acizi fosforici și citrici care uzează smalțul dinților.
Bomboanele tari și cele lipicioase – Acestea rămân în cavitatea bucală pentru o lungă perioadă de timp (circa 10 minute), până când se vor dizolva. Consumă doar acele dulciuri care se pot curăța rapid din gură. Evită acadele, caramele și picături de tuse care conțin zahăr rafinat.
Băuturile alcoolice și unele medicamente – acestea duc la uscarea gurii (xerostomia) și determină scăderea producției naturale de salivă. Alcoolul irită, de asemenea, toate țesuturile moi din gură. Dacă medicamentele sunt cauza, discută cu medicul stomatolog. Acesta îți poate recomanda folosirea unei ape cu fluor sau a unui gel cu fluor pentru spălarea dinților.
Citricele - Este dăunător să scăldăm dinții în acid! Alimentele bogate în acid, cum ar fi lămâile, roșiile, pot favoriza cariile dentare atunci când sunt consumate singure. Aceste alimente au valoare nutritivă atunci când sunt preparate împreună cu alte alimente. Bucură-te de ele, dar nu uita să-ți clătești gura cu apă după ce le-ai mâncat, pentru a ajuta la tamponarea acidului.
Chipsuri - Alimentele cu amidon care se pot bloca în gură (ex. cartofi, chipsurile de porumb și pâinea albă), rămân de obicei printre dinți și hrănesc bacteriile care cauzează placa.
Citiți continuarea pe pagina următoare >>>
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară