IN ACEST ARTICOL:

Când vorbim despre o dantură sănătoasă, facem mereu referire la igienă, la tratarea posibilelor carii, vorbim despre aspectul dinților...dar, te-ai gândit ce rol joacă saliva în toată această poveste?

Fructe deshidratate - Deși pot fi mai hrănitoare decât gustările din fructe procesate, acestea sunt însă lipicioase și bogate în zahăr. Nu uita să te speli pe dinți și să folosești ața dentară după ce le-ai mâncat.

Untul de arahide este lipicios și adesea preparat cu zahăr. Încearcă unturi naturale de arahide, fără zaharuri adăugate, pentru a diminua problema. Gemul sau dulceața, de asemenea sunt încărcate cu zahăr.

Cafea și ceai – Treptat, aceste băuturi îngălbenesc dinții, mai ales dacă sunt și îndulcite. În plus, fac ca multe bacterii să rămână în cavitatea bucală și să provoace carii.

Gheață - Gheața este pentru răcire, nu pentru mestecat. Mestecarea substanțelor dure îți pot face dinții vulnerabili la o urgență dentară, cum ar fi un dinte crăpat.

Efectele ciocolatei asupra prevenirii cariilor au fost larg promovate, dar acest lucru nu a fost dovedit în totalitate. Cu toate acestea, ciocolata se spală de pe dinți mai repede decât alte dulciuri (American Dental Association - ADA). În plus, ciocolata neagră (70% cacao) are unele beneficii pentru sănătate.

Iată câteva alimente sănătoase:

Fructe și legume bogate în fibre. Conform ADA, alimentele cu fibre te ajută să-ți păstrezi dinții și gingiile curate, dar ajută și la producerea salivei. Saliva conține urme de calciu și fosfat. Deci, restabilește mineralele în zonele dinților care le-au pierdut din acizii bacterieni. Alături de o bună îngrijire dentară, saliva este cea mai bună apărare naturală împotriva cariilor și a bolilor gingivale.

Foto: De la Billion Photos /Shutterstock

Brânză, lapte, iaurt și alte produse lactate. Brânza este un alt producător de salivă. Calciul din brânză și calciul și fosfații din lapte și alte produse lactate ajută la restabilirea mineralelor, pe care dinții tăi le-ar fi putut pierde din cauza altor alimente. De asemenea, ajută la refacerea smalțului dinților.

Ceai negru sau verde. Ambele tipuri conțin polifenoli care interacționează cu bacteriile plăcii. Aceste substanțe fie omoară, fie rețin bacteriile. Acest lucru împiedică bacteriile să crească sau să producă acid care sa atace dinții. În funcție de apa folosită pentru a prepara ceaiul, o ceașcă de ceai poate fi, de asemenea, o sursă de fluor.

Gumă de mestecat fără zahăr - un alt mare producător de salivă care îndepărtează particulele alimentare din gură.

American Dental Association (ADA) oferă sfaturi pentru a ajuta la reducerea riscului de carie dentară din alimentele pe care le consumi:

Consumă alimente cu zahăr în timpul meselor. Gura ta produce mai multă salivă în timpul meselor. Astfel este redus efectul producției de acid și ajută la clătirea bucăților de alimente din gură.

Limitează gustările între mese. Alege ceva hrănitor. Poți mesteca gumă fără zahăr după masă, pentru a crește fluxul de salivă și a spăla alimentele și acidul.

Bea mai multă apă. Apa fluorurată poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Când optezi pentru apă îmbuteliată, verifică eticheta pentru conținutul de fluor.

Și, nu uita: Spală-te pe dinți de minim două ori pe zi, și folosește ață dentară o dată pe zi.

* Informații oferite de specialiștii Clinicii de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București

Foto fr si main: De la pikselstock /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri