5 Mai 2021 publicat în Sanatate 4 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Cum a evoluat acest tratament oncologic de la marcaje desenate pe pielea pacienților pentru ghidare și până la aparatele care "văd" tumorile în timp real.

50-60% dintre toți pacienții diagnosticați cu cancer vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat în evoluția bolii lor. Este o parte esențială a tratamentului oncologic și poate fi utilizată fie ca tratament primar, fie pentru a completa celelalte opțiuni de tratament, cum ar fi intervenția chirurgicală și chimioterapia. Tratamentul cu radiații este nedureros, neinvaziv și durează doar câteva minute pe sesiune. Cum anume ucide radiația tumorile?

Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu, expert al spitalului ACIBADEM Altunizade din Turcia, explică: „Radiațiile afectează ADN-ul celulelor tumorale. Asta știam de mulți ani și putem provoca unele daune ADN-ului. Putem să concentrăm radiația doar asupra masei tumorale și să deteriorăm celulele tumorale, iar în cele din urmă tumora se poate micșora și dispărea. Este un fel de reacție în lanț care începe cu radiația. Acesta este efectul fizic, chimic și biologic al radiațiilor care determină dispariția tumorilor. Dar, recent, am constatat că nu este doar deteriorarea ADN-ului asupra celulelor tumorale; există și un efect la nivel vascular. Putem, de asemenea, să distrugem vasele care hrănesc celulele tumorale”.

Și așa a prins viață radiochirurgia stereotactică numită și radioterapie stereotactică. Un tip de radioterapie cu precizie chirurgicală, așa cum îi spune și numele. Un efect de bisturiu prin iradiere precisă.

“Provoacă un efect ablativ, deci este ca un efect chirurgical sau bisturiul chirurgului. Este o iradiere foarte precisă, concentrăm doza doar către celulele tumorale și avem apoi o reducere foarte rapidă a dozei în jurul zonei țintă, care cauzează mai puțin rău țesutului normal, dar are un efect foarte mare asupra celulelor tumorale ”, subliniază Profesorul Abacıoğlu.

Despre puterea radioterapiei moderne vorbește foarte bine cazul recent al unui pacient venit din străinătate la Acibadem, în Istanbul, cu un cancer pulmonar extins și peste 15 metastaze cerebrale. În țara sa natală i s-a spus că nici măcar nu are nevoie de biopsie din cauza stadiului avansat și a șanselor de supraviețuire foarte scăzute.

„Am văzut pacientul, într-adevăr avea mai mult de 15 metastaze cerebrale, unele dintre ele mai mari de 3 cm și avea o masă mare tumorală în plămâni. Am făcut o biopsie și am început să facem iradiere în creier, radioterapie. Biopsia ne-a arătat ca un subtip de cancer pulmonar ar răspunde la terapiile țintite. Acestea sunt molecule inteligente care au fost dezvoltate în ultimii ani. Acum, au trecut mai bine de 2 ani și îl urmărim în continuare: fără metastaze cerebrale, el a răspuns complet la tratament. Uneori, el dezvoltă metastaze osoase și aplicăm radiochirurgie stereotactică, doar iradiere focală în 1 sau 3 sau 5 fracții și aceasta dispare. Continuăm, de asemenea, cu același tratament țintit, cu posibilitatea tratamentului cu radiații. ”

Radioterapia poate fi aplicată cu două scopuri principale: distrugerea completă a celulelor canceroase, care se numește radioterapie curativă, sau ameliorarea simptomelor în stadiul avansat al bolii, denumită radioterapie paliativă. Progresele recente au adus noi opțiuni pentru pacienții cu cancer, inclusiv pentru cei cu cancere metastatice.

Prof. Ufuk Abacıoğlu detaliază: „În ultimii ani avem o nouă definiție. În trecut, obișnuiam să numim stadiul 4 cancerul „metastatic”: o perioadă de timp în care aplicam doar tratamente paliative. Nu am vrut să oferim tratamente radicale precum chirurgia și tratamentul cu radiații ablative; am vrut doar să reducem, de exemplu, durerea metastazelor osoase sau să ameliorăm simptomele metastazei cerebrale. Dar, în zilele noastre, îi numim pe unii pacienți „oligometastatici”. Asta înseamnă că avem un cancer primar, de exemplu, la plămâni, dar doar câteva metastaze, una sau două sau trei metastaze în creier, o metastază în glanda suprarenală - atunci numim acest pacient „oligometastatic”.

Și tratăm acest pacient cu o tratamente pe care noi le numim radicale pentru că intenția e clară - vrem să vindecăm acești pacienți. Când administrezi tratamente ablative la nivel local, cum ar fi intervenția chirurgicală sau radioterapia stereotactică pentru acești pacienți, studiile au arătat că trăiesc mult mai mult decât ceilalți pacienți cu cancer metastatic”, explică Profesorul Abacıoğlu, medic cu peste 25 de ani experiență în radioterapie.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri