5 Mai 2021 publicat în Sanatate 4 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Cum a evoluat acest tratament oncologic de la marcaje desenate pe pielea pacienților pentru ghidare și până la aparatele care "văd" tumorile în timp real.

Profesorul Abacıoğlu își amintește că la începutul carierei se ghida în radioterapie doar prin marcajele făcute pe pielea pacienților. Acum, aparatele de radioterapie văd tumorile în timp real pe durata tratamentului.

“Îmi amintesc că în trecut ne ghidam doar după marcajele pe care le făceam pe pielea pacienților și nu puteam să facem simulări de tratamente în domeniul radioterapiei. Când eram rezident, obișnuiam să tratăm pacienții cu dispozitivele Cobalt-60. Au o singură sursă de radioactivitate într-un singur dispozitiv și noi ofeream tratamente în multe zone. Am avut doar imagistică cu raze X și vedeam cancerul pulmonar doar… aproximativ. Și apoi ne gândeam că există o tumoră, deci ar putea exista niște ganglioni limfatici afectați, așa că tratam tumora principală și profilactic celelalte zone. Desigur, vă puteți imagina, am avut o mulțime de efecte secundare.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Screeningul cancerului de prostată: Testul Stockholm3 îmbunătățește diagnosticarea cu 22% și reduce necesitatea biopsiilor cu 76 Cancerul de piele: cauze, manifestări și opțiuni de tratament Dr. Dan Mitrea: Sunt cunoscute aproximativ 170 de subtipuri de tumori cerebrale. Cum se tratează tumorile cerebrale și ce terapii noi au înregistrat rezultate remarcabile în testele clinice?

Unul dintre cele mai recente progrese în tehnologia radioterapiei este dispozitivul MR Linac care combină imagistica RMN și acceleratorul liniar într-o singură mașină. „A fost un dispozitiv revoluționar pentru noi, deoarece are trei avantaje principale. RMN-ul este foarte util pentru a vedea țesuturile moi din corp. Imagistica bazată pe CT sau pe raze X este foarte utilă pentru oase, dar pentru a vedea țesuturile moi MR Linac este mult mai eficientă. Al doilea avantaj al MR Linac este oportunitatea de a adapta planurile de tratament și de a trata pacienții ținând cont de anatomia tumorii la zi. Iar al treilea este că putem vedea tumora în timp ce o tratăm. Acest lucru nu este posibil cu alte tehnologii”, precizează expertul Acibadem.

Foto fr si main: De la Gorodenkoff /Shutterstock

Alveolita postextracțională: Cauze, Simptome și Tratament

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri