Ce reținem? Cu cât o tumoră este mai mare în dimensiuni, cu atât probabilitatea de a fi infiltrat țesuturi din imediata ei vecinătate sau chiar de a fi inițiat procesul de metastazare este mai mare. Fără nicio îndoială și tratamentele în faze avansate ale cancerului sunt mult mai puțin eficace, adică cu rate de supraviețuire și de vindecare mult mai mici. Mult mai mare este suferința pentru pacient”, explică Profesorul Cernea.
Întotdeauna stadiile avansate de cancer nu pot fi tratate printr-o singură metodă, de obicei este nevoie de o asociere chimioterapie – chirurgie - radioterapie, chirurgie – radioterapie - chimioterapie adjuvantă. Asta înseamnă că durata tratamentelor se extinde foarte mult și, nu în ultimul rând, că fiecare din aceste tratamente are toxicitatea lui specifică, adică face un rău în plus organismului.
“Toxicitățile la un moment dat se cumulează și am să vă dau un exemplu simplu – de pildă, după o intervenție chirurgicală pentru un cancer de col uterin dacă este nevoie de radioterapie trebuie ca doza administrată să fie în concordanță cu toleranța țesuturilor normale. Rămâne și problema sechelelor post-operatorii ale chirurgiei (aderențele), pentru că noi venim peste ansele intestinale cu o radioterapie, și adesea se pot produce stenoze, perforații, deci toxicitatea tratamentelor se cumulează în detrimentul pacientului. Într-un stadiu incipient al bolii este posibilă vindecarea, eventual cu o singură metodă de tratament, fie că este o excizie chirurgicală sau este o aplicație de brahiterapie.
Vreau să vă dau un exemplu legat tot de cancerul uterin care în România este o problemă de sanatate publică, avem o prevalență a stadiilor avansate cum nu se întâlnește niciunde în Europa și pierdem o groază de ani de viață la femei relativ tinere. Un carcinom in situ descoperit la un test Babeș-Papanicolau, care e o acțiune de depistare precoce, se poate trata cu o intervenție chirurgicală de tip conizație care ține 15 minute. Se poate compara cu suferința tratării unui cancer invaziv de col uterin în stadiul 3b? Niciodată”, concluzionează specialistul Onco Card.
Foto fr si main: De la Freedomz /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri