Ce e de făcut? Cum se pune diagnosticul de ATM? Durerea localizată în regiunea mandibulară nu este un semn normal și fiziologic, atunci când este prezent. De aceea, este important să se solicite un examen dentar specific și o investigație de diagnostic. Pe de altă parte, ar putea fi cauzată și de erupția molarilor de minte, abcese dentare, infecții ale urechii sau spasme musculare.
„Diagnosticul de disfuncție a articulației temporomandibulare se bazează pe un control medical și pe orice teste de diagnostic necesare pentru a exclude prezența altor patologii. În timpul vizitei, medicul stomatolog verifică dacă există o fractură/dislocare de mandibulă, va cere pacientului să-i prezinte istoricul medical, făcând o examinare fizică (i se va cere pacientului să închidă și să deschidă gura). De obicei, în cazul unei fracturi de mandibulă, pacientul este incapabil să deschidă gura corect, deoarece este limitat de durere. Ulterior, medicul dentist poate solicita o radiografie, pentru a verifica dacă există degenerescență osoasă și/sau articulară sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).”, explică specialistul.
Din cauza faptului că disfuncția articulară este dificil de diagnosticat, chiar și stomatologii nu sunt foarte familiarizați cu această patologie și cu metodele de tratament. „Prin urmare, majoritatea pacienților nu primesc îngrijiri calificate în timp util și apelează la osteopați, chiropractici, otorinolaringologi, terapeuți, neurologi, psihoterapeuți ... De fapt, stomatologii ar trebui să trateze bolile ATM, în funcție de cauza acestei afecțiuni.”, punctează dr. Nassar.
* Informații oferite de specialiștii Clinicii de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București
Foto fr si main: De la Med Photo Studio /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară