Candidoza este o afectiune pe care aproape fiecare femeie activa sexual o face la un moment dat in viata. Candida albicans este o ciuperca ce traieste in flora vaginala normala, insa in anumite conditii acestea se dezvolta in exces si determina aparitia candidozei vaginale. Aceasta este o afectiune caracterizata prin inflamatia mucoasei vaginale, fiind insotita de dureri, prurit (mancarime) si secretii modificate.
Care sunt simptomele candidozei vaginale?
Simptomatologia vaginozei depinde atat de cauza, cat si de sensibilitatea femeii si a gradului de multiplicare micotica:
- modificarea secretiti vaginale la nivelul tuturor caracteristicilor sale: miros, consistenta si abundenta. Secretiile devin mai abundente, au un miros intepator si aspect adesea branzos, albicios. Aceste secretii apar indiferent de perioada ciclului menstrual in care femeia se afla.
- Disconfort vaginal in timpul actului sexual: durere, mancarime, intepare, senzatie de arsura, simptomele variaza;
- Prurit vaginal si vulval, chiar si pe labii (senzatie de mancarime); uneori la examenul vizual femeia prezinta leziuni de grataj (scarpinare);
- Uneori, pot sa apara si crampe in abdomenul inferior, la modificari de pozitie sau chiar in timpul mersului;
- Uneori pot sa apara usturimi la urinare.
Dieta anticandidoza
Anumite alimente ajuta flora vaginala sa isi mentina pH-ul si starea de echilibru. Va prezentam cele mai importante alimente in dieta anti-Candida.
Iaurtul
Iaurtul contine culturi lactice, probiotice, acestea fiind bacterii care aduc beneficii organismului, in special florei intestinale. Insa ele stimuleaza si alte functii si se para ca stimuleaza si lupta anti-Candidda, ajutand la mentinerea echilibrului florei vaginale.
Legume crude
Unele legume au proprietati antiinflamatorii si de inhibare a dezvoltarii unor microorganisme. Astfel de lugume au efect inhibitor si pentru Candida albicans, impiedicand-o sa se dezvolte in exces la nivelul florei vaginale. Legumele cu astfel de proprietati sunt cele precum usturoiul, varza, ceapa, broccoli, gulia. La polul opus, legumele care contin multi carbohidrati, de exemplu amidon, trebuie evitate daca suferiti de candidoza. Foarte bogati in amidon sunt cartofii, dar si orezul (contine mai mult amidon decat acrtofii).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară