Pentru organism, apa este vitală. Corpul tău este alcătuit aproximativ 70% din apă. Întrucât apa este eliminată din corp prin efort fizic şi intelectual, urmările se resimt la început prin oboseală şi migrene, dar se pot agrava. Acesta este motivul pentru care autorităţile au demarat campanii publice pentru conştientizarea necesităţii consumării unei cantităţi de 2 litri de apă în fiecare zi. Întrucât unora nu le este foarte uşor să digere această idee, îţi prezentăm câteva sfaturi prin care poţi obţine necesarul de energie din apă în fiecare zi.
Împarte cantitatea în unităţi mai mici
Când auzi că trebuie să consumi 2 litri în fiecare zi, nu înseamnă neapărat că trebuie să duci o astfel de sticlă la gură şi să nu te opreşti din băut până nu o goleşti. Ar fi absurd. Gândeşte-te mai bine că 2 litri înseamnă 4 sticle de 0.5 litri sau 8 pahare de 0.25 litri. Ţine tot timpul lângă tine un pahar sau o sticlă de apă la pet şi îţi va fi mult mai uşor să măsori cantitatea consumată.
Setează alarma de hidratare
Pentru început, până te obişnuieşti cu o rutină, poţi folosi alarma telefonului inteligent pentru pauzele de hidratare. În funcţie de recipientele de apă vei avea de setat patru sau opt alarme zilnic. Dacă eşti acasă, te poţi îndrepta către bucătărie pentru a bea apă. Iar dacă eşti la birou, aceasta poate fi binemeritata ta pauză de odihnă, hidratare şi relaxare. Aşa cum colegii tăi ies la pauza de ţigară, tu te poţi opri din lucru pentru un pahar cu apă.
Apă lângă cafea
În necesarul zilnic de apă nu trebuie să cuantifici cafeaua şi băuturile carbogazoase. Deşi au apă, acestea nu oferă ci, dimpotrivă, consumă energia. Localurile care se respectă îţi aşează lângă ceşcuţa cu cafea un pahar cu apă pentru a neutraliza din efectele nocive ale acesteia. În schimb, ceaiul natural, neîndulcit, este la fel de bun ca apa plată.
Un pahar de apă dimineaţa, seara şi înainte de masă
Cea mai simplă modalitate de hidratare este bei un pahar cu apă seara, înainte de culcare, şi unul dimineaţa, înainte de micul dejun. Dacă în timpul meselor consumul de apă îngreunează digestia, înainte de mâncare este chiar recomandat. Astfel îţi ajuţi corpul chiar să distingă între senzaţia de foame şi cea de sete, deoarece senzaţia poate fi aceeaşi şi din cauza deshidratării ajungi să mănânci mai mult decât este necesar.
Hidratare şi mişcare
Organismul pierde cea mai mare cantitate de apă atunci când face mişcare. Din acest motiv, pe teren sau în sala de sport automatele cu apă de băut sunt nelipsite. Antrenorii recomandă de la primele cursuri ca din kitul de sportiv să nu lipsească sticla cu apă plată.
Foloseşte noile tehnologii
Aplicaţiile descărcate pe telefon au scopul de a-ţi uşura viaţa atunci când ai o mulţime de responsabilităţi care te copleşesc. Din noile tehnologii nu puteau lipsi cele dedicate unui regim alimentar sănătos. Astfel au apărut aplicaţii dedicate care contorizează în locul tău consumul de apă. Bei un pahar, deschizi aplicaţia din telefon sau tabletă, bifezi cantitatea şi vei primi un reminder cu ora următoarei „întâlniri”. Unele versiuni mai dinamice au silueta unui om care se „umple” cu apă progresiv, de la primul pahar până la îndeplinirea obiectivului stabilit.
Apa de băut nu te face doar mai sănătos, ci şi mai fericit. După deprinderea unei rutine zilnice de consum de apă vei vedea îmbunătăţirile la nivel fizic şi mental. Foarte multe persoane au observat o atenuare a durerilor de cap în urma hidratării corespunzătoare.
Foto: Imagine de Alexander Lesnitsky de la Pixabay
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară