15 Iunie 2021 publicat în Sanatate 11 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Top afectiuni in care celulele stem sunt eficiente. De ce este importantă recoltarea la naștere?

A vă dori tot ce este mai bun pentru viitorul vostru copil este un lucru absolut normal. Sănătatea lui este cea mai importantă, iar cum domeniul medical este într-o continuă dezvoltare, acum este mult mai ușor să aveți grijă de ea!

Știați că sângele din cordonul ombilical este foarte eficient persoanelor cu anumite boli care pun viața în pericol, inclusiv unele tipuri de cancer? Acest lucru se datorează faptului că acest cordon ombilical conține ceva foarte prețios: celule stem hematopoietice.

Astăzi, specialiștii de la Stem Cells Bank ne prezintă care sunt cele mai frecvente afecțiuni în care celulele stem sunt eficiente.

Celulele stem se pot diferenţia în toate tipurile de celule. O celulă stem care se poate diferenţia în toate tipurile de celule este numită celulă totipotentă (celula stem embrionară), iar cea care se poate diferenţia în unele tipuri de celule este numită pluripotentă (celulă stem adultă). Comportamentul celulelor stem depinde de mediul în care se găsesc sau de ţesutul în care se vor stabili.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Legătura mai puțin știută dintre glanda tiroidă și căderea părului Impactul major al obezității în apariția diabetului de tip 2 și importanța unui stil de viață sănătos Băutura minune care scade glicemia - Ghid complet și eficient

„În corpul uman există mai multe tipuri de celule stem, iar cele care pot fi recoltate la naștere se numesc hematopoietice, deoarece sunt celule pluripotente, cu potențial principal de a se diferenția în celule de sânge. De exemplu, în măduva osoasă reînnoirea celulelor se face constant cu scopul de a se diferenţia în tipuri de celule hematopoietice, în principal în eritrocite şi leucocite, în timp ce în intestin, în condiţii obişnuite, prezenţa acestora rămâne stabilă” afirmă Conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.

Foto: De la Giovanni Cancemi /Shutterstock

Până în prezent există 80 boli tratabile cu celule stem, majoritatea fiind boli de sânge. La nivel global celulele stem sunt utilizate tot mai des în medicina regenerativă şi în boli precum diabetul de tip-1, în boli neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală.

Haleon susține depistarea diabetului de tip 2 prin intermediul controalelor stomatologice de rutină Depistarea diabetului de tip 2 prin intermediul controalelor stomatologice de rutină Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament

1. Limfom

Celulele stem oferă o șansă la viață persoanelor cu limfom. Cunoscut și sub numele de transplant de celule stem, transplantul este un tratament ce constă în înlocuirea măduvei osoase bolnave cu celule stem sănătoase care va ajuta la dezvoltarea unei măduve osoase noi.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o formă de cancer care se dezvoltă în ţesutul limfatic: ganglionii limfatici, vegetațiile adenoide, splină, timus, amigdale sau măduva osoasă.

În prezent, peste 1,5 milioane persoane din întreaga lume trăiesc cu limfom non-Hodgkin, însă în fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli. Incidenţa afecțiunii se ridică la aproximativ 7% pe an, clasând această afecţiune pe locul trei în lumii.

2. Leucemie

Transplantul alogen de celule stem este singura strategie terapeutică, potențial curativă, pentru pacienții care suferă de leucemie cronică limfoidă. Până în urmăă cu zece ani, boala a fost considerată incurabilă sau, posibilitatea era doar tratarea simptomelor pentru a întârzia progresia bolii.

Ce face ca o boală rară să fie rară? Ana Barbu, consultant în somn și om de televiziune: Toți copiii pot avea nopți foarte bune! Mama epuizată este un mit care trebuie să apună cât de curând Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament

Pe masură ce a crescut numărul cazurilor care au arătat eficacitatea și siguranța transplantului de celule stem pentru tratamentul altor tipuri de leucemii, interesul s-a intensificat pentru utilizarea acestei abordări, în tratarea bolnavilor mai tineri, care sufereau de leucemie cronică limfoidă.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri