IN ACEST ARTICOL:

Nu doar adulții se confruntă cu cariile dentare, ci chiar și bebelușii! Cum e posibil acest lucru? Deși temporari, dinții din lapte sunt importanți și pot fi afectați de cariile dentare. Caria de biberon afectează copii cu vârsta medie de 3-4 ani și este foarte frecventă.

Există soluții? Cum tratăm caria de biberon?

Da, există! Iar tratamentul este de două feluri: preventiv – acesta constă în educarea părinților - și curativ – realizat de către medicul stomatolog și adaptat situației în care se prezintă copilul. Iată etapele de tratament aplicate în funcție de stadiul cariei:

Remineralizarea smalțului - În stadiul de debut al cariei, stomatologul poate aplica dintelui o cantitate mică de fluor, cu o concentrație mică, pentru a remineraliza smalțul dintelui.

Obturația fizionomică - Atunci când caria de biberon a evoluat, simpla reminalizare a smalțului nu mai este suficientă, iar medicul nu are de ales decât să efectueze obturația fizionomică de compozit. Adică, să curețe și să plombeze micul dinte al copilului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ai rămas fără unul sau mai mulți dinți? Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere funcțional? Tragica și pasionala poveste de dragoste din opera Carmen de Bizet, la Opera Națională București, de Mărțișor Importanța molarilor de minte și momentul potrivit pentru extracție

Tratamentul de canal – Chiar și dinții de lapte au rădăcini și nervi, la fel ca dinții permanenti. Când caria de biberon a ajuns într-un stabiu foarte avansat, este foarte posibil să compromită nervul și rădăcina. Astfel că medicul va recurge imediat la obturație și tratament de canal, pentru a stopa evolușia cariei.

Extracția, soluția de final – „Atunci când dintele de lapte nu mai poate fi tratat și salvat prin metodele menționate mai sus, extracția rămâne singura soluție. Chiar și în cazul dinților de lapte trebuie să știi că extracția sau căderea prematură are consecințe negative în dezvoltarea arcadelor. Ba chiar și în erupția și structura dinților permanenți.”, adaugă dr. Nassar.

Poate fi prevenită caria de biberon? Cum?

În acest sens, părinții joacă un rol foarte important. Aceștia trebuie să conștientizeze factorii favorizanți ce declanșează și amplifică caria de biberon.

Românii sunt invitați să lupte împotriva efectelor schimbărilor climatice și să se alăture mișcării ”de la RObinet” Aparatul dentar și igiena orală: Sfaturi și recomandări Alignerele – Soluția modernă a tratamentului ortodontic
  • Dragă părinte, ține cont și de aceste recomandări:
  • Periajul este necesar imediat ce primul dinte de lapte erupe;
  • Gingiile trebuie curățate chiar dacă ceilalți dințișori nu au erupt încă;
  • Redu cantitatea de alimente dulci;
  • Folosește biberonul doar pentru a hrăni copilul;
  • Dezinfectează întotdeauna suzeta, înainte de a o introduce în gurița bebelușului;
  • Nu îi oferi copilului biberonul seara, pentru a adormi mai repede și mai ușor;
  • Spală-i dinții în fiecare seară, chiar înainte de culcare;
  • ​Vino cu bebelușul la clinica de stomatologie, imediat ce primul dințișor a erupt.

* Informații oferite de specialiștii de la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București

Foto fr si main: De la Roman Sorkin /Shutterstock

Cum să faci zacuscă de vinete? 5 sfaturi pentru o rețetă delicioasă și ușor de preparat Femeia de care să nu te îndrăgostești niciodată… Cum ne putem îmbuntăți continuu abilitatea de a învăța. Află care sunt cele mai eficiente tehnici de învățat

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri