Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale care afectează aproximativ 3% dintre adolescenți. În timp ce cazurile ușoare ar putea să nu aibă nevoie de niciun tratament, curbele spinale severe care progresează în timp pot fi o afecțiune care provoacă invailiditate și pune viața în pericol. Dacă nu sunt tratate, aceste deformări cauzează dureri cronice, probleme respiratorii și cardiace, o calitate slabă a vieții și o durată de viață redusă.
Detectarea timpurie este cheia unui tratament de succes și mai puțin invaziv, avertizează profesorul Ahmet Alanay (foto), un eminent specialist în ortopedie și traumatologie la Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale ACIBADEM Maslak.
“Majoritatea oamenilor consideră că scolioza este o afecțiune rară, și vizibilă foarte ușor, de către oricine. Dimpotrivă: scolioza este cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale detectată în copilărie, iar o deformare a coloanei vertebrale de la 0 la 20 de grade nu se observă din exterior; între 20 și 40 de grade poate fi observată numai pe un corp gol. Spre deosebire de ceea ce se crede, o postură dreaptă nu este o garanție că nu avem de-a face cu scolioză”, explică expertul.
Scolioza debutează, de obicei, între 10 și 15 ani. Cu toate acestea, poate apărea mai devreme sau mai târziu în viață. La unii copii, scolioza poate fi înnăscută sau legată de alte tulburări neurologice sau musculare, cum ar fi paralizia cerebrală. În aproape 8 din 10 cazuri, cauza scoliozei este necunoscută. Riscul de scolioză devine de 10 ori mai mare pentru fete în timpul pubertății, precizează Prof. Dr. Alanay.
Un părinte este adesea primul care observă când un copil are un umăr mai înalt decât celălalt sau vede talie ori șolduri neuniforme. Toate acestea pot fi avertismente privind scolioza. Un screening frecvent, făcut de părinte, la domiciliu poate ajuta la detectarea și intervenția precoce.
Foto: De la Artemida-psy /Shutterstock“Examinarea implică evaluarea în poziția de aplecare în picioare și înainte: copilul se îndoaie din talie până când coloana vertebrală devine paralelă cu podeaua. Părinții trebuie să fie atenți la orice părți asimetrice ale spatelui inferior sau superior, omoplați, șolduri, talie sau la un spate rotunjit. În poziție dreaptă cu brațele în jos, un spațiu mai mare între un braț și trunchi în comparație cu cealaltă parte sau corpul înclinat ar putea fi, de asemenea, alarmant. Dacă observați vreunul dintre aceste simptome, consultați un specialist cât mai curând posibil”, vă sfătuiește profesorul Alanay.
Cazurile ușoare de scolioză necesită doar observație medicală, în timp ce curbele moderate pot fi corectate prin exerciții și bretele. Fără măsuri adecvate timpurii, riscul de progresie crește, iar tratamentul devine mai dificil. Când curbura se dezvoltă în timp și depășește 45 de grade, reduce spațiul din piept, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a plămânilor și a inimii.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri