5 August 2021 publicat în Sanatate 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Gingivita ocupă locul 6 printre cele mai răspândite boli și poate duce la pierderea dinților și afectarea întregului organism. Nu putem vorbi despre dureri sau vreun disconfort intern, însă cel mai întâlnit simptom este sângerarea gingiilor. Acesta este primul semnal de alarmă!

Cum este diagnosticată gingivita?

Dacă ai identificat simptomele, trebuie să te prezinți de urgență la un medic stomatolog. Cu cât tratezi mai repede gingivita, cu atât există mai puține șanse ca aceasta să evolueze și să apară alte complicații. Medicul va putea stabili un diagnostic corect pe baza următorilor pași: istoric medical; examinarea dinților, a gingiilor și a limbii, pentru a vedea dacă există placă dentară, inflamații sau retracție gingivală; radiografie panoramică pentru a verifica starea rădăcinilor dentare.

Tratamentul gingivitei trebuie efectuat încă din stadiile incipiente ale afecțiunii, pentru a preveni apariția complicațiilor. Tratamentul profesional al gingivitei se realizează de obicei urmărind anumite proceduri:

  • Profilaxia dentară sau curățarea profesională a dinților – precum îndepărtarea plăcii dentare, a tartrului și a bacteriilor din cavitatea bucală;
  • Restaurarea dentară – în cazul în care există lucrări protetice neadaptate sau chiar plombe/carii ce îngreunează curățarea corectă a dinților sau care produc iritații ale gingiei. În acest caz, medicul stomatolog va reface dinții afectați.

Cum previi ca să nu tratezi?

Apariția gingivitei poate fi prevenită respectând câteva reguli esențiale:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce tipuri de jucării poți oferi bebelușului tău? Redescoperă echilibrul natural cu produse gemoterapice de la PlantExtrakt

O igienă orală corectă – spală-te pe dinți cel puțin de două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara, și să folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi. De preferat, înainte de periaj, pentru a îndepărta mai bine resturile alimentare care pot favoriza acumularea de bacterii.

Vizita periodică la stomatolog – este important să faci un control stomatologic la fiecare șase luni sau un an. Dacă există factori de risc care cresc șansele de apariție a parodontozei, igienizarea profesională a dinților este cu atât mai importantă. În plus, radiografia dentară poate identifica din timp orice posibilă afecțiune dentară.

Hrană echilibrată – alimentația influențează sănătatea orală. Un exemplu este în cazul persoanelor suferă de diabet și trebuie să țină sub control nivelul de zahăr din sânge, deoarece acesta influențează sănătatea gingiilor. Se recomandă verdețuri, citrice, ceai verde, mere, țelină și produse lactate.

Bine de știut: Gingiile sănătoase previn mobilitatea dinților sau a pierderii lor, apariția unor boli ale sistemului imunitar, apariția unor probleme estetice dentare și a unor probleme de vorbire, previn apariția respirației urât mirositoare sau a unor probleme de masticație.

* Informații oferite de specialiștii de la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București

Foto fr si main: De la Stefano Garau /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri