23 August 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Ce-ar fi dacă una dintre deciziile luate pentru sănătatea ta anul acesta ar fi să faci regulat un control stomatologic? Nu trebuie să aștepți până când te dor dinții pentru a-ți face o programare, deoarece monitorizarea regulată, cel puțin o dată pe an, este esențială atât pentru sănătatea orală, cât și pentru starea ta fizică generală.

Iată mai jos cinci motive importante pentru care trebuie să mergi la dentist măcar o dată pe an.

Pentru a elimina tartrul

În timpul acestui control anual, medicul stomatolog poate verifica, printre altele, prezența tartrului sau a plăcii dentare, mai ales că acestea favorizează apariția unor infecții. Într-adevăr, placa dentară, compusă în principal din bacterii, se depune treptat pe dinți și se transformă în tartru în timp. Numai medicul stomatolog poate elimina tartrul odată format. Utilizarea periuței de dinți și a aței dentare sunt ineficiente în cazul tartrului deja depus.

Poți să încetinești formarea plăcii dentare dacă urmezi anumite reguli atunci când te speli pe dinți. Multe dintre afecțiunile dentare apar din cauza reziduurilor de alimente și băuturi. Folosirea aței dentare o dată pe zi este recomandată pentru a elimina o cantitate cât mai mare de reziduuri, înainte de perierea propriu-zisă. Însă o metodă și mai bună este apelarea la irigatoare bucale, care asigura o igienă optimă fără a afecta smalțul sau gingiile.

Pentru prevenirea parodontozei

În timpul controlului anual, medicul stomatolog poate verifica și starea gingiilor. Inflamația acestora, sau gingivita, este prima etapă a bolii parodontale. Gingiile sunt inflamate și pot sângera. Dacă nu este tratată, această boală poate deteriora țesuturile de susținere ale dinților. Femeile care trec prin menopauză prezintă un risc crescut în acest sens, din cauza modificărilor hormonale din această perioadă a vieții.

Pentru a evita durerile articulare

O informație adesea ignorată este aceea că o ocluzie dentară incorectă – atunci când nu există un contact corect între dinții de pe maxilarul superior și cei de pe cel inferior – poate duce la diverse dureri articulare. Poți suferi apoi de dureri în zona gâtului, la nivelul maxilarelor, feței și craniului, dureri de spate, migrene și amețeli inexplicabile. Același lucru se întâmplă dacă ai o coroană prost adaptată sau dacă suferi de bruxism (scrâșnirea involuntară a dinților, un fenomen care apare în principal noaptea). Stomatologul te poate ajuta reglând coroana, recomandându-ți un specialist ortodont sau tratând bruxismul.

Pentru a preveni complicații cardiace grave

Controlul stomatologic anual te poate ajuta să previi probleme cardiace grave. Cariile care nu sunt tratate corespunzător pot provoca migrarea bacteriilor în corp, mai ales spre inimă. Bacteriile care atacă pereții inimii pot provoca endocardită. Aceleași bacterii pot declanșa inflamații la nivelul tendoanelor. În plus, prin producerea de toxine în organism, gingivita poate promova depunerile de grăsime (plăcile de aterom) în artere, fenomen care poate cauza infarct și accident vascular cerebral.

Pentru a preveni cancerul stomacal și cel esofagian

Mai multe studii au pus în evidență faptul că o igienă orală incorectă poate favoriza apariția ulcerului și chiar a cancerului la stomac și esofag. Persoanele care suferă de parodontoză pot prezenta cu până la 50% mai multe riscuri de a dezvolta cancer esofagian și stomacal. Riscurile cresc în cazul celor care și-au pierdut dinți din cauza unor afecțiuni specifice.

Nu în ultimul rând, controlul stomatologic anual te poate ajuta să ai un zâmbet frumos.

Sursă foto: De la Drazen Zigic /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri