Salvati Copiii inaugureaza in Bucuresti primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii. Noul centru este un proiect realizat de Salvati Copiii Romania, cu sustinerea financiara a Guvernului Norvegian si expertiza profesionala a Salvati Copiii Norvegia. Proiectul beneficiaza de parteneriatul incheiat cu Banca Comerciala Romana, care pune la dispozitie, gratuit, spatiul de lucru, pentru o perioada de zece ani (2009-2019).
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Child and Adolescent Mental Health Policies and Plans, 2005) arata ca, la nivel european, unul din cinci copii prezinta o problema de sanatate emotionala sau comportamentala, dar mai putin de un sfert dintre acestia beneficiaza de servicii adecvate de evaluare, consiliere si interventie psihologica. Prin raportare la datele europene, pentru Romania estimarile arata ca 13% dintre copii pot dezvolta o tulburare de anxietate (572.461 copii), 5% dintre copii pot dezvolta ADHD (220.177 copii), iar 3.5% dintre copii prezinta risc de depresie clinica (154.124 copii).
Echipa de 12 specialisti a centrului ofera servicii comunitare gratuite de evaluare clinica psihiatrica si psihologica a copiilor si adolescentilor, consiliere si psihoterapie individuala si de grup, programe de dezvoltare de abilitati sociale si emotionale pentru prescolari si scolarii mici, programe educationale si grupuri de suport pentru parinti.
De asemenea, in cadrul Centrului vor fi dezvoltate programe de pregatire pentru profesionistii din sistemele de sanatate, educatie si protectie sociala - psihiatri, medici de familie, asistenti medicali si psihologi clinicieni, psihologi scolari, medici de familie si pediatri, asistenti sociali, logopezi s.a. Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii ofera, intr-un mediu prietenos si accesibil, servicii pentru copiii si adolescentii cu probleme de sanatate mentala - copii cu depresie, anxietate, tulburari de atasament, ADHD, tulburari de conduita, comportament agresiv etc. - sau cu risc de a dezvolta astfel de probleme, de exemplu copiii care trec prin experiente traumatizante de viata, care provin din familii dezorganizate sau defavorizate socio-economic, precum si pentru parintii acestora.
„Primii sapte ani de viata reprezinta perioada optima pentru promovarea sanatatii sociale si emotionale si prevenirea tulburarilor de sanatate mentala. Experienta si studiile realizate pana acum ne-au aratat ca interventiile timpurii scad costurile din sistemul de sanatate si reduc consecintele negative ale acestor probleme asupra familiei si comunitatii. Din pacate, sistemul sanitar in domeniul sanatatii mentale in Romania este orientat excesiv spre interventie, in detrimentul preventiei, iar serviciile sunt oferite preponderent in mediul spitalicesc, neexistand niciun fel de colaborare intre medicul de familie, psihologul din scoala/ gradinita, medicul psihiatru, cadrele didactice si asistentul social.
Dorim sa schimbam aceste lucruri si sa oferim servicii integrate intr-un mediu prietenos, nestigmatizant. Estimam ca aproximativ 800 de copii, adolescenti si familiile lor vor beneficia anual, in mod gratuit, de serviciile oferite de profesionistii nostri in cadrul centrului ce functioneaza in spatiul pus la dispozitie de BCR” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară